IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:07 | 12 септември 2018
Обновен: 13:37 | 21 април 2024

Ердоган за Идлиб: Светът ще плати цената!

"Няма да изоставим сирийския народ на благоволението на Асад"

По материала работи: Пламен Янков
Ердоган за Идлиб: Светът ще плати цената!

Предупреждение от Ердоган за Идлиб: светът ще плати цената", пише в заглавие турският в. "Стар", цитиран от БТА и dnes.bg.

 

Много турски вестници днес публикуват на първите си страници думите на турския президент в статия по темата за сирийската провинция Идлиб, отпечатана в американския в. "Уолстрийт джърнъл". В материала Ердоган предупреждава, че евентуална офанзива на сирийския режим в Идлиб ще тласне района към хуманитарно бедствие, а цента ще платят "не само невинните цивилни, но и целият свят".

 

"Режимът на Асад се готви да извърши голямо настъпление в Идлиб, където живеят три милиона души. Да не се направят нужните стъпки би струвало много скъпо. Няма да изоставим сирийския народ на благоволението на Асад. Не могат да се жертват невинни хора в името на борба с тероризма. Подобна стъпка само ще стане причина за създаването на нови терористични и екстремистки гнезда", пише турският лидер.


Статията на Ердоган за "Уолстрийт джърнъл" е цитирана днес и от редица други вестници.

 

"Режимът на Асад вече седем години взима на прицел сирийски граждани с произволни арести, систематични изтезания, масови екзекуции, варелни бомби и химически и конвенционални оръжия", цитира в. "Анаюрт" думите на Ердоган.

 

"Ватан" също помества превод на материала, в който Ердоган отбелязва, че "в момент, когато на хоризонта се задава офанзива срещу Идлиб, международната общност трябва да осъзнае съвместната си отговорност. Цената на пасивността ще бъде висока и ние няма да изоставим сирийския народ на благоволението на Башар Асад", посочва Ердоган. Според турския президент целта на сирийския режим в Идлиб не е "истинска и ефективна борба с тероризма", а безразборно премахване на опозицията.

 

"Безпокойствата за зверства в Идлиб прикриват настъпления в името на "енергийни войни", които ще продължат с десетилетия в Средиземноморието", пише междувременно турският в. "Йени шафак". "САЩ изпращат в района команден кораб, а англичаните - атомна подводница. Бойните кораби ще бъдат следвани от сондажни кораби. Сондажи в богатия на природен газ район започват първо САЩ, а после и фирми от Франция, Великобритания и Италия", пише още турският вестник.

 

Според "Йени шафак" "западните държави, които държат около 60 на сто от петрола в Персийския залив, сега са хвърлили око и на Средиземноморието. На 28 септември газ (в Средиземно море) ще търси Ексън Мобил, следват Тотал, Шел, Ени, Нобъл енерджи".

 

Кипърските гърци упълномощиха Франция да ползва военноморска и военновъздушна база, а британците отдавна притежават бази на острова. САЩ и Русия пък използват заедно кипърското пристанище Лимасол, пише още изданието. Турция също планира да започне сондажи с кораба "Фатих", съобщава "Йени шафак", като твърди, че целта на Анкара ще бъде да "попречи на установяването на свършен факт" в региона.

Коментари

Новини Варна