IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
15:58 | 22 септември 2018
Обновен: 14:03 | 21 април 2024

От рядък рак на кръвта е починал президентът на Виетнам

Заболяването му има вирусен произход, уточниха от Ханой

По материала работи: Пламен Янков
От рядък рак на кръвта е починал президентът на Виетнам

Причината за смъртта на виетнамския президент Чан Дай Куанг, починал вчера на 61 години, е рядък вид рак на кръвта с вирусен произход, съобщи професор Фам Зя Кхай, съветник в централното управление по здравеопазване, което се грижи за здравето на ръководителите на виетнамската комунистическа партия и на държавата.

 

Според професора, цитиран от новинарския портал ВиетНам.Нет и ТАСС, във Виетнам преди не е имало пациенти с подобни вируси.

 

"Това е много рядка разновидност рак на кръвта с вирусен произход. В света още няма статистика за този вид заболяване и поради това няма и лекарствени препарати срещу този вирус", посочи той.

 

В някои случаи ракът на кръвта се поддава на лечение чрез трансплантация на костен мозък, но шансовете за пълно излекуване при такива пациенти са много малки, отбеляза Фам Зя Кхай, цитиран от БТА и dnes.bg.

 

Заболяването на Чан Дай Куанг било открито през юли 2017 г. През изминалата година той бил лекуван в родината си и шест пъти пътувал за лечение в Япония, но усилията и на виетнамските, и на чуждестранните лекари се оказали напразни и болестта бързо прогресирала. В четвъртък следобед състоянието му рязко се влошило и той бил откаран в централната военна болница в Ханой. Вечерта изпаднал в кома, а на другия ден, без да дойде в съзнание, той починал.

 

Държавният глава изпълнявал функциите си до последния момент. В края на август бил на официално посещение в Етиопия и Египет, в началото на септември участвал в празненство по случай началото на учебната година в едно ханойско училище, а в средата на месеца се срещнал с индонезийския президент Джоко Видодо.

Коментари

Новини Варна