IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:27 | 17 октомври 2018
Обновен: 02:34 | 25 април 2024

Софийската опера: Потресени сме от посегателството в Хирошима

Операта уволнява двамата служители от техническия екип, които се проверяват от японските власти за надписите

По материала работи: Пламен Янков
Софийската опера: Потресени сме от посегателството в Хирошима

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от посегателството срещу Мемориалния парк на мира в Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония, съобщава bTV.  

 

Вчера Мемориалният комплекс на мира, посветен на жертвите на атомната бомба от 6 август 1945 г., осъмна с надписи, сред които и „Локо София”.

 

„Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия”, се казва в позиция на Операта, подписана от директора акад. Пламен Карталов.

 

От там поднасят извинения на японския народ, който стана „жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин”. „Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си”, се подчертава в съобщението.

 

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите и посочва, че те нямат място в трупата и затова прекратяват напълно отношенията си с тях.

 

От Операта са готови за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

 

„Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални  успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент”, допълва акад. Пламен Карталов.

Коментари

Новини Варна