IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:31 | 18 октомври 2018
Обновен: 15:04 | 21 април 2024

Взривове формират злато и платина в космоса

Технология, която позволява да бъдат събрани скъпоценни метали в района на експлозията, обаче хората все още не са разработили

По материала работи: Пламен Янков
Взривове формират злато и платина в космоса

С помощта на свръхчувствителни телескопи учени от НАСА откриха в космоса обемни взривове с радиоактивно излъчване, които изглежда стават причина за формиране на редки скъпоценни метали, като злато и платина, съобщи Лайф, цитиран от Дарик.


Технология, която позволява да бъде събрано златото в района на експлозията, обаче хората все още не са разработили.

 

По мнението на астрофизиците, такива взривове има редовно във Вселената, а обемите на най-малките от тях са съпоставими с размерите на някои звездни системи.


Учени от Центъра за космически полети "Годард" поясниха, че първите подобни взривове са регистрирани през 2017 година.


Смята се, че до въпросните феномени се стига при сблъсък между две или повече неутронни звезди с висока плътност. Създадената от учените симулация дала възможност да се установи, че до мига на сблъсъка и натрупването на "критична маса" двете звезди се въртят като пумпали с огромна скорост.


Рязкото прегряване на двете небесни тела и последвалата експлозия са свързани с производство на огромно количество енергия.

 
Същевременно не само се отделят множество радиоактивни вещества, но и се формират атоми редки метали - злато, платина, паладий.

Коментари

Новини Варна