IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
10:31 | 22 октомври 2018
Обновен: 15:14 | 21 април 2024

Холандия за пръв път издаде паспорт с неутрален пол

Леоне Зайгерс има вече обозначение Х в документа си

По материала работи: Деян Михайлов
Холандия за пръв път издаде паспорт с неутрален пол

Холандия издаде първия си полово неутрален паспорт, предаде Би Би Си. Леоне Зайгерс, на 57 години, получи паспорт с обозначение за пола X, вместо M за мъж или V за жена.


Роден като мъж, през 2001 г. Зайгерс се направи операция за смяна на пола, но в момента се определя като интерсексуален.


Той спечели дело, в което съдиите постановиха, че това да не може да се регистрира като полово неутрален представлява "нарушение на личния живот, самоопределението и личната автономия". Около 4% от холандците се определят като нито мъже, нито жени.


Въпреки решението остава задача за съдилищата да решават дали даден човек може да поучи обозначението Х за пола си.


Няколко държави вече предлагат вариант за посочване на неутрален пол в документите за издаване на паспорти. Те са Аржентина, Австралия, Канада, Дания, Индия, Малта, Непал, Нова Зеландия и Пакистан.


Случаят насърчи ЛГБТ групи да поискат холандското правителство да промени съществуващото законодателство, за да позволи на всеки да се определя като принадлежащ към третия пол.

 

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна