IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
17:18 | 2 декември 2018
Обновен: 16:51 | 26 април 2024

Заради ембаргото: В Косово започва поскъпване на хляба

Поражения за търговията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Заради ембаргото: В Косово започва поскъпване на хляба

В Косово започва поскъпване на хляба, след като страната наложи 100% ембарго върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Данните на косовските митници сочат, че преди митата на ден са влизали обикновено 70-100 сръбски и босненски камиона, а за първите 6 дни след въвеждането им – 2 камиона. Това каза в интервю пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на България в Прищина и Тирана.

Поражения за търговията

„Въвеждането на митата от 100% за вноса на стоки от Сърбия, а и от Босна и Херцеговина, е търговска война. А много често в миналото подобни търговски войни са водили до сериозни военни конфликти. Историята познава такива примери, но искрено се надявам в случая да не става дума за това.“, заяви Боби Бобев. Сърбия също ще търпи поражения, защото според оценки без износа си за Косово загубите ще бъдат около 1,5 млн. лв.Според новите изисквания на Прищина в документите трябва да пише Република Косово, а не Косово и Метохия. Белград обаче не признава независимостта на Косово т.е. Република Косово, както и Босна и Херцеговина, която не може да направи това без съгласието на босненските сърби, обясни дипломатът.

 

Омагьосан кръг

Боби Бобев смята, че в момента диалогът между Прищина и Белград е клинично мъртъв. „Едните казват – няма да премахнем таксите, докато не ни признаят независимостта, а другите – ние няма да разговаряме, докато не премахнат таксите. Това е омагьосан кръг“. Това върна нещата много назад, а има и елементи от вътрешно-политическия живот на Косово, които са тревожни, добави Боби Бобев.Сърбия е важен търговски партньор на Косово от дълги години, а през 2017 г. е била най-големият. И това не е само заради сърбите в Северно Косово, просто хората там са свикнали със сръбските стоки от времето на бивша Югославия, според Боби Бобев.

 

Търговски връзки

Двустранният търговски обмен през 2017 г. е бил 449 млн. евро, от които 401  млн. евро е сръбският внос. Това означава, че Косово има тежък търговски дефицит със Сърбия. Делът на електроенергията е най-голям във вноса от Косово – 55 млн. евро, обясни той. Следват безалкохолни напитки, безоловни бензини, захар, газьол, олио.През 2011 г. при предишната криза в отношенията заради Северно Косово, когато се издигаха барикади и бе възпрепятствано движението на ЕУЛЕКС и Кейфор в северните райони, имаше момент, в който Сърбия заяви, че ще спре своя износ за Косово, там настана паника. Тогава косовски вицепремиер дойде спешно в България и разговаря с премиера Бойко Борисов и Косово получи обещания, че ще запълним тази празнина и че дори ще отворим държавния резерв, ако се наложи, припомни българският дипломат.

agrozona.bg

Четете още: Възобновяемите енергии в Германия за първи път пред конвенционалните

Коментари

Новини Варна