IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
12:52 | 15 декември 2018
Обновен: 17:20 | 21 април 2024

Ципрас: Няма връщане назад за Гърция и Македония!

Полицията разпръсна със сълзотворен газ демонстранти в Солун

По материала работи: Слав Велев
Ципрас: Няма връщане назад за Гърция и Македония!

За Македония и Гърция няма връщане назад, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас на конференция на управляващата партия СИРИЗА в северния град Солун, пише гръцкото електронно издание “Greek Reporter“.

 

На конференцията Ципрас говори за Преспанския договор, представяйки го като стъпка напред в отношенията между народите на Балканите. В същото време, той похвали Солун заради "хармоничното съжителство на различни култури и традиции, тежката история и големите демократични битки".

 

"Няма да позволим той да се превърне в град на крайната десница и на омразата, защото Солун, Македония и Гърция нямат връщане назад", подчерта той, цитиран от "Фокус".

 

Той заяви, че "Солун днес реагира на тъмнината, омразата, национализма и експлоатацията на патриотизма ", добавяйки, че "демократичния народ в Македония днес изпраща послание на съпротива, свобода, демокрация", визирайки Северна Гърция.

 

Ципрас продължи: "Ние няма да позволим на политиците, които ограбиха нашата родина и я изправиха на ръба на фалита, днес да инсценират патриотизъм и да вървят ръка за ръка с неонацистите на "Златна зора“! "

 

Снощи гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствените демонстранти, събрали се в града, за да протестират срещу споразумението с Република Македония за нейното име, предаде Асошиейтед прес.

 

Участниците в протеста провокираха плътния полицейски кордон в Солун, където премиерът левичар Алексис Ципрас говореше пред свои привърженици.

 

Споразумението предвижда бившата югославска република да се преименува на Република Северна Македония, в замяна на което Гърция ще оттегли възраженията си срещу нейното присъединяване към НАТО и, евентуално, към Европейския съюз.

 

Противниците на сделката в Гърция, сред които и консервативната опозиция, твърдят, че тя няма да опази гръцкото наследство на древните македонци и ще представлява потенциална заплаха за териториалната цялост на страната.

 

/dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна