Пощите ще прогнозират времето в Белгия
Колите на разносвачите ще дават данни за температури и пътища
Публикувана: 10 Jan 2019 | 20:28

Белгийските пощи се включват в изготвянето на прогнозата за времето, за да стане тя по-точна и прецизна. Това ще стане по силата на пилотен проект, чрез който 30 автомобила за разнасяне на писма и пратки ще бъдат оборудвани със сензори. Те ще изпращат информацията в Кралската метеорологична служба, съобщава dnes.bg.

 

Датчиците ще отчитат температурата, валежите, силата на светлината, влажността, наличието на мъгла, както и състоянията на пътищата. Данните ще се събират, докато пощаджиите обикалят села и квартали с писмата.

 

Белгийските пощи доставят кореспонденция и пратки два пъти дневно, с изключение на почивните дни.

 

Под капаците на автомобилите ще бъдат монтирани микрофони, които ще отчитат ударите от градушка и капките дъжд. Това ще позволи на синоптиците да предупреждават гражданите за щети, както и да изчисляват количеството на валежите с голяма точност. Тъй като явления като мъгли и заледявания имат локален характер, информацията ще позволи да се издават по-навременни предупреждения за опасност.

 

Данните ще се предават автоматично в синоптичната служба, без да се изисква пряко участие на пощаджиите. Първите коли вече обикалят по пътищата на втория по големина град в страната – Антверпен.

 

По-точните данни ще позволят след време на метеоролозите да правят отделна прогноза за всяка от 589-те общини в страната.

 

На територия от 30,5 хил. кв км белгийските синоптици имат 30 стационарни метеостанции и в момента са в състояние да правят прогнози с точност до минути, но главно в градовете. Новата инициатива с пощите ще им даде мобилност и по-голяма прецизност във всички части на страната. Проектът е първи по рода си в Европа.

 

Белгийските пощи не странят от иновативни идеи. Преди месеци те започнаха монтирането на пробни кабини в клоновете си, за да позволят на клиентите да пробват на място поръчани по интернет дрехи и обувки и да ги връщат, ако не им стават, без да ходят до вкъщи. В момента пощите и един от големите интернет магазини тестват доставки по домовете в отсъствието на обитателите им. В първата фаза са изключени жилища с домашни любимци, тъй като това създава твърде големи препятствия за куриерите, казаха от пощите.

Коментари ( 0 )