Белгийската полиция арестува грузинци за "тунелния" обир
Банковите обирджии се оказаха “почтени хора с костюми”
Публикувана: 8 Feb 2019 | 8:55

Белгийската полиция е арестувала двама души във връзка с дръзкия обир на касетки в банков сейф, извършен през уикенда в Антверпен.

 

Мъжете са проследени по предмети, оставени в тунела, който крадците прокопаха под булевард, делящ квартирата им от банковия клон. Сред тях са матрак, пробивна машина и шлифовъчен диск.

 

Двамата задържани са от грузински произход, като поне един от тях е белгийски гражданин. Пръстовите отпечатъци на втория са намерени в квартирата, от която започва тунелът, по който апашите са стигнали до банката.

 

Според медиите намереният в тунела диск е бил толкова специфичен, че полицаите са успели да го проследят до купувача му. Така те стигнали и до първия арестуван.

 

3 месеца крадците копали тунела от квартирата си на приземен етаж в сграда, разположена срещу банката. Те го свързали с канализационната тръба и от канала, дълбали отново до банковия трезор.

 

Апашите находчиво си спестили голяма част от работата, като използвали вече съществуващата отдводнителна тръба и издълбали само двата края на тунела.

 

Собственикът на наетото от крадците жилище описа наемателите си като “прилични хора с костюми, с каквито не се лази в канализацията”.

 

Говорели на лош английски, но първоначалният контакт бил установен по телефона от човек, който знаел отлично холандски.

 

Според хазяина двамата изглеждали като “евреи от Близкия изток” и обещали да обзаведат квартирата. При отварянето й след кражбата се оказало, че тя била цялата изтърбушена.

 

Стойността на откраднатото не е известна. Според медиите става дума за 20-30 частни касетки, съхранявани в банковия сейф.

 

Кражбата бе установена от охраната на банката в неделя следобед, след като те са се оттеглили обратно по тунела с плячката си.

 

Банковият клон се намира в непосредствена близост до Диамантения квартал на Антверпен, където се намират ателиетата и офисите на търговци на диаманти.

 

dnes.bg

 

Коментари ( 0 )