Откраднаха вековни дръвчета бонсай за над $100 000
Потъналите в скръб собственици отправиха емоционално послание към крадците как да се грижат за миниатюрните растителни видове
Публикувана: 12 Feb 2019 | 12:36

Вековни дръвчета бонзай за над 100 хиляди долара бяха откраднати от градина в префектура Сайтама, намираща се близо до японската столица Токио, съобщава Дарик. Потъналите в скръб собственици отправиха емоционално послание към крадците, в което ги инструктират как да се грижат за миниатюрните растителни видове.

 

Стойността на откраднатите бонзай дръвчета е 118 хиляди щатски долара. В японски йени стойността е най-малко 13 милиона. Изчезнал е и рядко срещан вид хвойна бонзай на 400 г., който този месец е трябвало да се "състезава" в конкурс за красота, съобщи CNN. Според Фуюми Имура - съпруга на майстора на бонзай, който е отглеждал откраднатите дръвчета,  само наградата за миниатюрния вид хвойна  надхвърля 10 милиона йени  или $90 000. 400-годишната хвойна е донесена от планина преди векове и превръщането ѝ в бонзай е труден процес, включително заради факта, че е трудно да се достигне и вземе оригиналното дърво от опасните скалисти места, по които вирее. Когато семейство Имура взели редкия вид хвойна, тя била висока около метър. Когато я откраднали, била смалена до около 70 см.

 

"Грижихме се за тези миниатюри като за наши деца", казва Фуюми Имура и допълва. "Няма думи, с които да опишем как се чувстваме. Това е като да са отрязали крайниците ти."  


Според Фуюми крадците са професионалисти, защото са подбрали най-ценните дръвчета от около общо 3 000 бонзай видове, разположени в градина с приблизително 5 000 хектара площ.


Съпругът ѝ Сейджи Имура - е пето поколение майстор на бонзай. Неговото семейство се занимава с това от периода Едо - 1603-1868 г.


Семейство Имура  иска своите бонзай обратно, но съзнава, че е малко вероятно те да бъдат върнати. Затова отправи послание с точни инструкции към крадците как да се грижат добре за миниатюрните им произведения на изкуството.

 

"Който и да ги е взел, нека ги полива редовно. Шимпакуто (ценната хвойна) живее 400 години. Нуждае се от грижи и не може да оцелее и седмица без вода", казва Имура. "Те могат да живеят вечно - дори и след като ние си отидем - ако получават подходящата грижа."

Коментари ( 0 )