IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:53 | 23 февруари 2019
Обновен: 14:57 | 24 април 2024

В опит за честна присъда федерален съдия ще „катери“ Статуята на свободата

По материала работи: Пламен Янков
В опит за честна присъда федерален съдия ще „катери“ Статуята на свободата

Американски федерален съдия получи разрешение да изкачи Статуята на свободата преди да поизнесе присъдата на демонстрант, който успя да се изкатери без позволение по основите на емблематичния монумент миналата година, съобщава АФП, цитирана от Дарик.

 

Съдия Габриел Горенщайн разглежда случая на Терез Патрисия Окуму, която беше обявена за виновна през декември по обвинения в хулиганство, след като се изкачи миналата година по високата близо 30 м основа на паметника в знак на протест срещу американската имиграционна политика на 4 юли - Деня на независимостта на САЩ.

 

Окуму, която е жител на Ню Йорк и е американска гражданка с конгоански произход, заяви, че била развълнувана от разделянето на семейства на мексикано-американската граница и се покатерила на Статуята на свободата в знак на протест срещу действията на Агенцията по имиграцията и контрола на границите.

 

Действията на Окуму предизвикаха мащабен медиен отзвук, след като полицията в на остров Либърти в продължение на няколко часа безуспешно се опитваше да свали жената от паметника.

 

Съдия Горенщайн поиска да посети монумента и лично да се убеди в „рисковете, които е поела и опасността, която е създала обвиняемата“. Дата за изкачването по паметника обаче все още не е насрочена. Окуму е заплашена от 18-месечна ефективна присъда, ако съдът потвърди решението на журито.

Коментари

Новини Варна