IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:08 | 15 март 2019
Обновен: 20:04 | 21 април 2024

Организаторът на атаката над Мадуро през 2018г.: Искахме да го убием!

Група опозиционери сглобяват дроновете в Колумбия

По материала работи: Слав Велев
Организаторът на атаката над Мадуро през 2018г.: Искахме да го убием!

"Опитахме всеки мирен начин за да сложим край на тиранията във Венецуела и да я облечем в демокрация. Имаме приятели, които са в затвора. Мъчат ги. Решението ни не беше лесно“.

 

Тези думи изрича през CNN мъж, пожелал анонимност, който твърди, че е организирал покушението над венецуелския президент Николас Мадуро през август миналата година. Признанията му са потвърдени от видеа и снимки на дроновете, експлозивите и плановете за екзекуция, както и кадри на тест-полети в Колумбия.

 

На 4 август 2018 година, Мадуро е заобиколен от охранители, докато изнася реч пред гражданите на Венецуела. Около 17,39 часа, дроновете излитат. Две минути по-късно се чуват експлозии. Целият площад изпада в паника. Мадуро твърди, че първоначално си е помислил, че това са фойерверки.

 

Оказва се, че са дронове, натоварени с експлозиви. Но те така и не стигат достатъчно близо, за да убият когото и да било. Само част от охраната на Мадуро има леки наранявания.

 

Това е първата атака срещу държавен глава, която е извършена с дронове, поръчани от интернет и натоварени с ръчно изработени експлозиви.

 

Опозиционерът, който организирал атаката осъзнава, че ако опитът им бе успешен, не само Мадуро, но и десетки дружи невинни граждани са щели да пострадат или по-лошо – да бъдат убити.

 

"Това беше риск, който трябваше да поемем. Ние се грижим за хората на Венецуела, но понякога те са тези, които най-силно усещат последствията“, обяснява той.

 

Десетки хора влизат в черните списъци на полицията. Голяма част от тях са арестувани и измъчвани. Мадуро обвинява не само крайно-десните активисти, но и правителството за атаката срещу него. Светът обаче мисли, че това е инсценировка на самият венецуелски президент, който иска да се покаже пред народа си като "жертва“.

Пред CNN организаторът твърди, че колумбийското правителство не е замесено в нападението. Опитът за покушение бил изцяло планиран от групата активисти и няколко дезертьори от венецуелската армия.

 

"Единствената ни цел беше да убием Мадуро“, казва той. След атаката, мъжът се срещнал три пъти с представители на разузнаването на САЩ.

 

"Те искаха да съберат повече информация за случая. За това организираха няколко срещи. В замяна на показанията ни, ние искахме различни неща в замяна. Но накрая просто взеха бележките, които си водеха. Тръгнаха си и никога повече не ги видяхме.“, обяснява опозиционерът.

 

От правителството на САЩ отказват да коментират случая. Единственото, което казват пред CNN е, че подкрепят промените във Венецуела да се случат единствено и само по мирен начин.

 

 

По думите на нападателят, планът бил провален от охраната на Мадуро. Дроновете избухнали преждевременно, защото заглушителите на телефонни сигнали, които били изключени, се включили отново за да предпазят Мадуро.

 

Дни преди речта, опозиционерите поръчват от САЩ обикновени дронове, които програмират така, че благодарение на приложение за дистанционно управление, да детонират бомбата. Устройствата са сглобени във ферма в Колумбия, а на видеата, предоставени от мъжа се чува, как единият от активистите се оплаква, че болтовете на дрона са твърде малки, а друг казва, че не може да прочете упътването на китайски.

 

Видеата още показват групата мъже, които тестват дрона, първо издигайки го високо, за да не бъде забелязан, а после го спускат за да се прицелят към мишената си. Те разиграват и различни сценарии – да пуснат бомбите през прозореца на кола, от зелен хълм или под прикритието на нощта.

 

Когато денят на речта наближил. Мъжете разглобили дроновете си, преминали границата с Венецуела и сглобили смъртоносните бомби отново. След това се подготвили за убийството на Мадуро.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна