IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
20:01 | 16 март 2019
Обновен: 15:27 | 15 май 2024

Германия се съгласи да ускори връщането на плячкосаното от бившите колонии

За разлика от други сили Германия е единствената, която има човешки останки от африканци в музеите и университетите си, както и в частни колекции

По материала работи: Слав Велев
Германия се съгласи да ускори връщането на плячкосаното от бившите колонии

 Германия се съгласи да ускори връщането на човешки останки и произведения на изкуството от бивши африкански колонии, където европейската държава е извършила брутални кланета и е плячкосала наследството, информира АФП.

 

Министерствата на външните работи и на културата на Германия, както и регионалните и местни културни власти, се подписаха под обещание музеите и научните институции да проверят инвентара си от колониалната ера. Целта е да се установи кои са придобити по такъв начин, че днес се разглежда като незаконно, всички отговорни институции ще работят за връщането на останките и артефактите.

 

Приоритетът в тази работа е човешките останки, които датират от колониалния период в края на XIX и началото на XX век.

 

Ангажиментът идва след поискано от президента на Франция Еманюел Макрон изследване през ноември 2018 г., което препоръчва връщане на африканското наследство, държано от френските музеи.

 

За разлика от други сили Германия е единствената, която има човешки останки от африканци в музеите и университетите си, както и в частни колекции, които са били използвани за псевдонаучни изследвания.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна