IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:47 | 23 март 2019
Обновен: 23:19 | 1 март 2024

Многолюдно "шествие за любов" се проведе в Крайстчърч

"Мюсюлманите са добре дошли, расистите - не", гласяха плакати

По материала работи: Слав Велев
Многолюдно "шествие за любов" се проведе в Крайстчърч

Около 3000 души се включиха тази сутрин в проява по улиците на Крайстчърч под надслов "шествие за любов" в памет на убитите 50 души в джамии в новозеландския град преди седмица, предаде Ройтерс.

 

Участниците в проявата носеха плакати, на които пишеше "Той искаше да ни разедини, но само ни направи по-силни", "Мюсюлманите са добре дошли, расистите - не" и "Киа каха" - на маорски "бъдете силни". Включилите се в шествието в повечето време вървяха мълчаливо или пееха маорски песни за мир.

 

Днес под полицейска охрана отвори врати една от джамиите в Крайстчърч - "Ан Нур", където предполагаем привърженик на теорията за превъзходство на бялата раса уби над 40 от жертвите. Полицията заяви, че ще отвори отново и намиращата се наблизо джамия Линуд.

 

Повечето от жертвите при най-голямото подобно масово убийство в историята на Нова Зеландия бяха бежанци или мигранти от страни като Пакистан, Индия, Малайзия, Индонезия, Турция, Сомалия, Афганистан и Бангладеш.

 

Шествието днес премина при засилени мерки за сигурност.

 

Новозеландските власти забраниха притежанието и разпространението на манифеста на нападателя от Крайстчърч, което оттук нататък ще се смята за незаконно, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна