IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:26 | 24 март 2019
Обновен: 22:20 | 24 март 2024

В Мексико произвеждат биогориво от кактуси

За сега произведеният метан се използва само за захранване на машина

По материала работи: Юлиян Атанасов
В Мексико произвеждат биогориво от кактуси

Мексиканска компания излиза на пазара с една интересна идея. Във връзка с климатичните промени в редица държави, те решават да произвеждат биогориво от кактусите. В Мексико кактусът от сорта Бодлива круша се използва в много отрасли на науката- храна, козметика, медицински продукти и др. Наричат го още и „зеленото злато на Мексико“. Компанията действа по създаването на биогоривото като започва с пречиства растението, смесването  му с  тор, след което  оставят сместа да се разлага. Всичко това води до отделянето на метан.

 

За сега произведеният метан се използва само за захранване на машина, която служи за производство на мексикански царевични питки. За нея са нужни близо 8 тона на ден от биогоривото. Освен това обаче, фирмата провежда тестове, в които биогориво се използва от автомобили на месната власт, като евентуално в бъдеще тази енергийна алтернатива може да стане достъпна на пазара за редовите потребители.През 2015 г. мексиканската компания стана първата фабрика, използваща кактуси като източник на алтернативна възобновяема енергия. Това създава социални и икономически ползи за цяло Мексико.

 

Докато кактусите биват регулярно засаждани, процесът е почти безвреден, тъй като води до отделяне единствено на вода, а отпадъчните материали от растенията могат да се използват за торене на насажденията.По разсъждения биогазът ще струва едва 0.65 долара на литър. Така автомобили и микробуси, чрез модифициран резервоар, ще могат да намалят разхода си на гориво с най-малкото 40%.

agrozona.bg

Четете още: ОЛАФ проверява как са купени 290 джипа

 

 

Коментари

Новини Варна