IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
10:49 | 4 май 2019
Обновен: 22:00 | 18 април 2024

Новият крал на Тайланд беше официално коронясан

Той сам постави на главата си Великата корона на победата

По материала работи: Слав Велев
Новият крал на Тайланд беше официално коронясан

Маха Ваджиралонгкорн беше коронясан официално за крал на Тайланд на пищна церемония в Големия дворец в тайландската столица Банкок.

 

В 12,09 ч. местно време (05,09 ч. по Гринуич) кралят сам постави на главата си Великата корона на победата - кралска регалия, тежаща над седем килограма, изваяна от злато и инкрустирана със скъпоценни камъни.

 

Маха Ваджиралонгкорн се възкачи на престола след кончината на баща си крал Пумипон Адулядет през октомври 2016 г. Церемонията по коронацията му обаче бе забавена заради спазването на траур в памет на покойния крал, властвал в Тайланд в продължение на 70 години.

 

На церемонията днес новият крал изпълни няколко специфични ритуала, облечен в бяло, след което се преоблече в кралски одежди, обшити със злато.

 

Церемонията, започнала с оръжейни салюти, съчетаваше будистки и хиндуистки ритуали в съответствие с тайлайндските будистки традиции и с вярването, че кралете на Тайланд са превъплъщение на хиндуисткия бог Вишну.

 

След като беше коронясан, кралят връчи кралски регалии на съпругата си Сутхида Ваджиралонгкорн На Аюдхя, която стана официално кралица. В сряда бе обявено, че Маха се е оженил за Сутхида, но не се уточняваше на коя дата е станало това. Сутхида е била стюардеса в авиокомпанията "Тай еъруейз", преди да бъде назначена за командир на семейната охрана на краля с чин генерал.

 

Кралица Сутхида, която е на 40 години, е четвъртата съпруга на крал Маха Ваджиралонгкорн. Кралят, който е на 66 години, има петима синове и две дъщери от предишни бракове.

 

По-късно днес кралят ще приеме членовете на кралското семейство и други високопоставени тайландски представители. После ще посети Храма на изумрудения Буда, за да обяви, че е вече кралски защитник на будизма. Накрая в кралския дворец ще се състои тържество за символично посрещане на коронования монарх.

 

Тържествата по коронацията на краля продължават утре и в понеделник, пише БТА. Утре е планирано да има кралска процесия, която ще продължи 7 километра и в която ще участват 343 души. По време на нея мъже ще носят краля, седна върху пищно декорирано кресло от типа паланкин. Очаква се процесията да привлече 150 000 зрители в старата част на Банкок. В понеделник кралят ще приветства множеството от балкона на големия дворец в Банкок. Церемониите струват 31 милиона долара.

 

В навечерието на коронацията кралят помилва 50 000 затворници от цялата страна.

 

 Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна