IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
17:08 | 15 май 2019
Обновен: 01:43 | 10 април 2024

Новото гласуване за сделката на Тереза Мей с ЕС ще е първата седмица от юни

Ако и тогава сделката не бъде приета, с нея е „свършено", смята британският министър по въпросите на Brexit Стивън Баркли

По материала работи: Пламен Янков
Новото гласуване за сделката на Тереза Мей с ЕС ще е първата седмица от юни

Британските депутати ще гласуват за четвърти път споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за излизането на страната от блока през първата седмица на месец юни – същата, в която на посещение на Острова трябва да пристигне и американският президент Доналд Тръмп. Това заяви британският министър по въпросите на Brexit Стивън Баркли, цитиран от Ройтерс.
 

Сделката на премиера беше отхвърлена досега три пъти от парламента, като правителството този път ще се опита да я прокара под формата на проектозакон.
 

Промените във формата бяха направени, за да може евентуално опозиционната Лейбъристка партия да внесе изменения по време на обсъжданията.
 

Досега сделката с ЕС бе отхвърляна три пъти, като последна надежда за Мей е опозицията, с която консерваторите продължават да преговарят. Председателят на долната камара по-рано също така даде да се разбере, че без внасяне на съществени промени по него, споразумението не може да бъде подложено на вот отново.

„Камарата на общините ще има възможността да гласува върху Проектозакона на споразумението за излизане през седмицата, започваща на 3 юни“, заяви Баркли пред комисия от Горната камара на парламента.
 

„Също така ще има и посещение от президента Тръмп, така че това ще бъде една интересна седмица“, посочи още той.
 

Това обаче може да се окаже последната възможност за Мей да прокара своето споразумение. Според Баркли сделката ще е „свършена“ в настоящата си форма, ако парламентът я отхвърли отново.
 

На въпрос от комисията дали това е последният шанс за постигнатото споразумение, Баркли потвърди прогнозите на много анализатори.
 

„Ако Камарата на общините не одобри проектозакона, то тогава сделката на Барние е свършена в тази си форма“, заяви той като допълни, че ако това стане Камарата ще трябва да разгледа фундаменталния въпрос за това какво ще следва оттук нататък и ще се стигне ли до Brexit без сделка.
 

Investor.bg


Четете още: Наплюха полския посланик в Израел

 

Коментари

Новини Варна