IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:19 | 16 май 2019
Обновен: 14:00 | 15 април 2024

Хванаха хакери, откраднали 100 милиона

Един от заподозрените е екстрадиран от България в САЩ

По материала работи: Пламен Янков
Хванаха хакери, откраднали 100 милиона

Европол разби международна кибер банда, откраднала 100 милиона долара от повече от 40 000 души из целия свят, съобщава Нова телевизия.
 
Международната специализирана операция е проведена на територията на България, САЩ, Грузия, Молдова и Украйна. 
 
По данни на Европол, 10 от членовете на бандата са били арестувани в САЩ, а петима руснаци все още се издирват. Сред тях е човекът, за който властите смятат, че е създател на вируса. Един от заподозрените е екстрадиран от България в САЩ.
 
Бандата е използвала зловреден софтуер на име GozNym, който веднъж засегнал компютъра на жертвите, започва да улавя данните за онлайн банкиране и достъп до банковите сметки. 
 
Вирусът е "хибрид" между друга два по-стари софтуера, използвани предимно с цел кражба на информация. Единият от тях - вирусът Gozi е известен с това, че е ползван и преди при координирана атака срещу американски банки. Според експерти, комбинирането на двата зловредни софтуера създава "двуглаво чудовище", което трудно може да бъде открито, преди да нанесе вреди. 
 
Разследването показало уникален стил на работа на хакерите, които са се събрали след като са рекламирали уменията си онлайн, обявяват следователите от холандският клон на Европол в Хага. 
 
Алън Удуърд, компютърен специалист от Университета в Съри, разказва пред BBC, че авторите на този вирус са рекламирали своя "продукт", така че други престъпници да използват услугата на банкови измами и дори са го отдавали под наем.
 
"Този прийом е известен като "престъпление като услуга" и е с нарастваща характеристика през последните години, която позволява на организираните престъпни групи да преминат от традиционните наркосделки към много по-доходоносни кибер-престъпления", казва Удуърд. 
 
На десетимата задържани в САЩ са повдигнати обвинения за кражба на пари и изпирането им. Лидерът на мрежата ще бъде съден в Грузия, заедно със свой технически помощник. Есктрадираният от България хакер пък е отговарял за изпирането на парите през различни банкови сметки. Молдова  ще съди човекът, отговорен за криптирането на вируса. 
 
Разследването е безпрецедентно, особено по отношение на международното сътрудничество на различните разузнавателни агенции, казват следователите.

Коментари

Новини Варна