IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:37 | 20 юни 2019
Обновен: 13:39 | 13 март 2024

ЕС удължи санкциите срещу Русия Крим

Това съобщиха от Брюксел

По материала работи: Слав Велев
ЕС удължи санкциите срещу Русия Крим

Европейският съвет удължи пакета от санкции срещу Русия заради окупирането на Крим до 23 юни 2020 г., съобщават от Брюксел, цитирани от руските медии.

 

"Съветът удължи ограничителните мерки, наложени в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, до 23 юни 2020 г. Тези мерки се отнасят за лица в ЕС и компании, чието седалище е в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол", се посочва в съобщението.

 

Крим беше скорострелно анексиран от Русия през март 2014 г. след референдум под дулата на неидентифицирани "зелени човечета", за които доста по-късно руските власти признаха, че са руски военнослужещи. Руснаците обявиха, че 96,77 процента от жителите на Крим са подкрепили присъединяването към Русия. Това стана след няколкомесечните протести на Майдана в Киев и смяната на властта в Украйна, което в Русия се третира като "държавен преврат". Украйна все още смята Крим за своя, но временно окупирана територия.

 

 

Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е "закрит окончателно".

 

По-рано днес Путин обяви, че Русия е загубила от санкциите 50 млрд. долара, докато Европейският съюз цели 240 млрд. долара.

 

news.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна