ЕС удължи санкциите срещу Русия Крим
Това съобщиха от Брюксел
Публикувана: 20 Jun 2019 | 18:37

Европейският съвет удължи пакета от санкции срещу Русия заради окупирането на Крим до 23 юни 2020 г., съобщават от Брюксел, цитирани от руските медии.

 

"Съветът удължи ограничителните мерки, наложени в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, до 23 юни 2020 г. Тези мерки се отнасят за лица в ЕС и компании, чието седалище е в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол", се посочва в съобщението.

 

Крим беше скорострелно анексиран от Русия през март 2014 г. след референдум под дулата на неидентифицирани "зелени човечета", за които доста по-късно руските власти признаха, че са руски военнослужещи. Руснаците обявиха, че 96,77 процента от жителите на Крим са подкрепили присъединяването към Русия. Това стана след няколкомесечните протести на Майдана в Киев и смяната на властта в Украйна, което в Русия се третира като "държавен преврат". Украйна все още смята Крим за своя, но временно окупирана територия.

 

 

Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е "закрит окончателно".

 

По-рано днес Путин обяви, че Русия е загубила от санкциите 50 млрд. долара, докато Европейският съюз цели 240 млрд. долара.

 

news.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )