IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Свят
13:48 | 12 юли 2019
Обновен: 10:04 | 15 април 2024

По-скъп петрол заради буря в Мексиканския залив и напрежение в Близкия изток

Запасите от "черно злато" в САЩ намаляват за четвърта поредна седмица

По материала работи: Пламен Янков
По-скъп петрол заради буря в Мексиканския залив и напрежение в Близкия изток

Цените на петрола се повишават в петък, задържайки се около шестседмичния си връх, след като американските компании в Мексиканския залив спряха повече от половината от производството си заради тропическа буря, съобщават от CNBC, цитирани от Bulgaria ON AIR. В същото време напрежението в Близкия изток продължава да оказва влияние върху търговията с "черно злато".
 

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,66% до 60,60 долара за барел за доставка през август. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,74% до 67,01 долара за барел.
 

До четвъртък американските компании в Мексиканския залив са спрели производството на повече от 1 млн. барела на ден или 53% от общата продукция от региона заради тропическата буря Бари, която се очаква да достигне до сушата в събота и да се превърне в ураган от първа категория със скорост на вятъра от 119 км./ч.
 

Междувременно стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ намаляват за четвърта поредна седмица с 9,5 млн. барела на ден.
 

В същото време Организацията на страните износителки на петрол заяви в месечния си доклад, че светът ще се нуждае от 29,7 млн. барела петрол на ден от 14-те членове на картела през 2020 г. Това е спад с 1,34 млн. барела спрямо тази година.


Четете още: Тръмп: Криптовалутите не са пари, има правила

 

Коментари

Новини Варна