IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
14:54 | 15 юли 2019
Обновен: 06:59 | 28 март 2024

Партията на Зеленски се готви да управлява Украйна

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в неделя

По материала работи: Пламен Янков
Партията на Зеленски се готви да управлява Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски е в позиция да си осигури подкрепа в парламента на предсрочните избори в неделя, след като популярният новак в политиката разпусна законодателното събрание още щом встъпи в длъжност преди два месеца, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


Четиридесет и една годишният актьор и комедиант Зеленски стана известен през последните години с ролята си на въображаем президент в популярния телевизионен сериал "Слуга на народа". Той спечели убедително балотажа на президентските избори с около три четвърти от гласовете. Неговата политическа партия, наречена също "Слуга на народа", е подкрепяна от близо половината (47 на сто) от украинците, възнамеряващи да гласуват, сочи изследване от миналата седмица на независимата социологическа група "Рейтинг".


"Сега той и партията му имат висок рейтинг. Неговата партия има потенциала да заеме доминираща позиция в новия парламент", каза за ДПА украинският политолог Володимир Фесенко, който оглавява базирания в Киев Център за приложни политически изследвания "Пента".


Зеленски позиционира себе си като алтернатива на политически елит, който отдавна се бори с корупцията, и по време на предизборната си кампания заявяваше, че "ще разруши системата". Като новак в политиката той трябваше да си съперничи с парламента, контролиран от привърженици на предишното ръководство на страната. Броени дни след встъпването си в длъжност през май Зеленски издаде указ за разпускане на законодателното събрание и произвеждане на нови избори.


Той се мотивира, че украинците имат "крайно ниско доверие" в настоящия парламент, и увери, че има конституционното право да го разпусне, защото на практика от години няма управляваща коалиция. Конституционният съд на Украйна потвърди, че указът му е законен. Зеленски "несъмнено се нуждае да получи на тези избори президентско мнозинство, пропрезидентско правителство и премиер", каза политологът Вадим Карасьов, директор на украинския Институт за глобални стратегии. Карасьов предположи, че изборите ще доведат до създаване на коалиционно правителство между "Слуга на народа", прозападната партия "Глас" и вероятно партията "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко.


Според проучването от миналата седмица втори популярност с 11 процента е политически съюз, смятан за близък до Кремъл. Лидерът на съюза "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев миналата седмица в Москва.


Медведев похвали Медведчук за усилията му да посредничи между двете страни, чиито отношения се влошиха през последните години до най-ниската си точка в историята на фона на тлеещия конфликт край общата им граница. По данни на ООН около 13 хиляди души са били убити в конфликта в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Украйна обвинява Русия, че е нахлула в източните й региони; Русия отрича пряка намеса и представя себе си само като посредник на проруските сепаратисти.


Зеленски обяви решаването на конфликта за свой водещ приоритет и наскоро предложи продължаване на мирните преговори с руския президент Владимир Путин, който каза, че е готов за такива преговори след изборите.


"Заради нейната проруска позиция" е малко вероятно партията на Медведчук да бъде приета в управляваща коалиция, каза Фесенко в коментар по електронната поща. Не се очаква, добави той, изборите да доведат до някаква кардинална промяна в отношенията между Украйна и Русия.


Четете още: Скандал в Белия дом: Обвиниха Тръмп в расизъм

 

Коментари

Новини Варна