IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
18:17 | 20 юли 2019
Обновен: 16:30 | 5 март 2024

Иран смени версията: Задържахме танкера в отговор на британците

Досегашната версия беше заради инцидент с риболовна лодка

По материала работи: Слав Велев
Иран смени версията: Задържахме танкера в отговор на британците

Иранският Съвет на пазителите заяви, че задържането на танкера под британски флаг "Стена имперо" е в отговор на задържането от Великобритания на ирански танкер по-рано този месец, предаде Асошиейтед прес.

 

По-рано през деня се иранската информационна агенция Фарс съобщи, че задържането е било наложително, защото британският съд се е сблъскал с риболовен кораб и му е причинил щети. Заради разследването пък беше заявено, че екипажът няма да бъде освободен докато не се изясни ситуацията. Съобщението на Съвета на Пазителите, който е нещо като върховен Конституционен съд в Иран обаче може да промени ситуацията.

 

"Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право", заяви днес говорителят на съвета Абас Али Кадходаей, цитиран от иранската информационна агенция Фарс.

 

Според Кадходаей Иран е взел правилно решение в отговор на "нелегитимната икономическа война и задържането на петролни танкери".

 

Съветът на пазителите рядко коментира подобни въпроси, но когато го прави, се смята, че това отразява възгледите на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, защото органът работи в тясно сътрудничество с Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела, отбелязва АП.

 

Иранската телевизия разпространи първите кадри на задържания петролен танкер под британски флаг, ден след като той бе задържан от иранската революционна гвардия.

 

 

На кадрите се вижда петролният танкер "Стена Имперо" близо до пристанището Бандар Абас (Южен Иран), недалеч от Ормузкия проток.

 

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес Иран, че е тръгнал по опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение, предаде ДПА.

 

Думите на Хънт са във връзка със задържането на танкера "Стена Имперо".

 

"Вчерашните действия в Залива съдържат тревожни знаци, че Иран изглежда избира опасния път на незаконно и дестабилизиращо поведение след законното задържане в Гибралтар на пътуващ към Сирия петрол. Реакцията ни ще бъде обмислена, но сериозна. Опитваме се да намерим начин за решаване на въпроса с "Грейс 1", но ще гарантираме сигурността на нашите кораби", написа Хънт в Туитър.

 

Хънт заяви, че танкерът "Грейс 1" може да бъде освободен, ако Техеран докаже, че стоката не е пътувала за Сирия. Капитанът на танкера и още трима членове на екипажа му бяха арестувани и после освободени под гаранция, припомня ДПА. /БТА/

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна