IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:32 | 21 юли 2019
Обновен: 10:03 | 28 март 2024

Мицотакис: Бюджетът на Гърция за 2020 г. ще отговаря на фискалните цели

Той очерта основните си политики след убедителната победа на партията му на изборите на 7 юли

По материала работи: Пламен Янков
Мицотакис: Бюджетът на Гърция за 2020 г. ще отговаря на фискалните цели

Гърция ще внесе бюджет за 2020 г. по-късно тази година, който ще отговаря напълно на договорените фискални цели с нейните кредитори, заяви новоизбраният премиер на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.
 

Мицотакис очерта основните си политики след убедителната победа на партията му на изборите на 7 юли и заяви пред гръцките депутати, че бюджетът няма да постави в опасност фискалните цели за 2019 и 2020 г.
 

Гърция излезе от спасителните програми, наблюдавани от кредиторите й, миналия август, но все още трябва да спазва фискалните цели, включително за първичен бюджетен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт до 2022 г., който мнозина смятат за нереалистичен.
 

„В проектобюджета за 2020 г. фискалният баланс не е нарушен и целите за първичен излишък за 2019 и 2020 г., договорени от предходното правителство, не се оспорват“, каза Мицотакис.
 

Мицотакис, който заменя бившия премиер от левицата Алексис Ципрас, беше избран благодарение на обещанието да намали данъците и да ускори инвестициите, за да стимулира растежа в страната. Гърция загуби една четвърт от брутния си вътрешен продукт по време на дълговата криза, отбелязва Ройтерс.
 

Мицотакис заяви, че планираното понижаване на данъците и дръзките реформи на икономиката и на държавната администрация ще доведат до по-висок растеж и ще помогнат на Гърция да убеди кредиторите си да снижат фискалните цели след 2020 г.
 

„През 2020 г.… ще можем да поискаме понижаване на първичния излишък до по-реалистични нива“, заяви Мицотакис.
 

Корпоративният данък ще бъде намален до 24% от печалбата за 2019 г. спрямо 28% в момента, а облагането на дивидентите ще бъде снижено наполовина до 5%, посочи той и допълни, че изключително непопулярният имотен данък, който беше въведен през 2012 г. в разгара на кризата, ще бъде понижен със средно 22% тази година.
 

Един от неотложните проблеми, с които трябва да се справи кабинетът на Мицотакис, е стабилизирането на гръцката държавна енергийна компания Public Power Corporation (PPC), която има забавени плащания на стойност над 2,4 млрд. евро, натрупани в годините на дълговата криза.
 

Мицотакис заяви, че PPC, 51% от която са собственост на държавата, ще бъде преструктурирана чрез приватизацията на мрежите й и установяването на обичайните недобросъвестни платци, преди да бъде потърсен стратегически инвеститор за компанията.
 

Новото консервативно правителство, което инвеститорите смятат за по-пазарно ориентирано от предходното, планира също така да възобнови продажбата на Helleneic Petroleum, най-голямата петролна рафинерия в страната, както и да задейства инвестиционен план на стойност 8 млрд. евро за старото летище край Атина Hellenikon, което е преследвано от години на отлагания, заяви Мицотакис.
 

„Hellenikon скоро ще се превърне в символа на нова Гърция на… отваряне и иновация”, допълни той.


Investor.bg


Четете още: Целта на САЩ е да си върнат лидерството в космическата индустрия

 

Коментари

Новини Варна