IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:06 | 22 юли 2019
Обновен: 17:33 | 22 април 2024

ЕС предлага на САЩ отпадане на митата за индустриалните стоки

В много случаи Брюксел няма да изисква сертифициране на щатски продукти съгласно европейското законодателство

По материала работи: Пламен Янков
ЕС предлага на САЩ отпадане на митата за индустриалните стоки

Според германския министър на икономиката Петер Алтмайер европейците са готови на сериозни отстъпки в рамките на търговския спор със САЩ.
 

„Ние се съгласихме да намалим митата за важни промишлени продукти до нула", заяви политикът от Християндемократическия съюз (ХДС) пред Welt am Sonntag. „Това би премахнало и обвинението, че американските данъци върху автомобилите са по-ниски от европейските", пояснява той.
 

Като част от такова споразумение за индустриалните мита Европа също така е готова да намали митата за износ на автомобили за Европа - отново „до нула“. В същото време Старият континент е склонен на още един компромис за американските износители - в много случаи да не изисква сертифициране на техните продукти съгласно европейското законодателство.
 

Американският президент Доналд Тръмп заплашва ЕС от месеци, и особено Германия, да наложи тежки наказателни мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ, ако европейците не изпълнят ангажиментите си за по-ниски мита за американски автомобили. Той отложи решението до ноември.
 

Тези международни търговски спорове и политическа несигурност вече се отразяват на бизнеса на европейските износители. Външнотърговската асоциация на Германия BGA очаква ръстът през 2019 г. да бъде наполовина по-слаб от този през миналата година. „Предполагаме, че обемът на износа ще се увеличи с 1,5% тази година", казва Холгер Бингман, президент на Германската асоциация на търговците на едро, външната търговия и услуги (BGA) пред DPA. През 2018 г. бе отчетен плюс от 3%.
 

„Ръст от 1,5% е добра новина предвид настоящите условия и нарастващата конкуренция на световния пазар, особено от Китай", подчерта Бингман. „Това показва, че германските производители предлагат силни продукти с отлично обслужване". Първоначално BGA очакваше за тази година увеличение на износа с до 3,0%. 


Investor.bg


Четете още: Партията на Зеленски се готви за коалиция
 

Коментари

Новини Варна