Салвини: Италия няма да излезе от еврозоната
Италианският вицепремиер влезе в словесен сблъсък с актьора Ричард Гиър заради мигрантите
Публикувана: 11 Aug 2019 | 8:58

Лидерът на италианската партия Лига Матео Салвини, който тази седмица сложи прът в колелото на собственото си коалиционно правителство и призова за предсрочни избори, заяви, че няма вариант страната му да напусне еврозоната, предава Ройтерс.
 

Италианският вестник „Република“, който е близък до опозицията, съобщи в събота, че Салвини подготвя антиевропейска кампания и заплашва да извади Италия от паричния съюз, ако не бъде постигнат бюджетен компромис с Брюксел.
 

„Идеята да напуснем Европа, да напуснем еврозоната никога не е била обсъждана“, заяви Салвини след митинг близо до Матера, Южна Италия. „Това е още една фантазия на „Република“ и я оставям на страниците й“, допълни той.
 

Крайнодясната партия Лига на Салвини внесе в петък вот на недоверие срещу правителството, което сформира с антисистемното Движение „Пет звезди“. Той се надява ходът да доведе до предсрочни избори, които да го утвърдят като новия лидер на страната.
 

Ден по-рано Салвини, който се радва на голямо обществено доверие, на практика предизвика правителствена криза, като заяви, че управляващата коалиция вече не е работеща.
 

Тъй като парламентът е в лятна ваканция, Салвини извика всички депутати на Лига в Рим в понеделник и настоява гласуването на вота на недоверие да се състои още следващата седмица, въпреки че опозиционните партии биха предпочели да изчакат до 19-20 август.
 

Решението трябва да бъде взето от политическите групи в Сената, които ще заседават в понеделник, за да определят графика.
 

Изборите може да се състоят още през октомври, когато правителството трябва да представи бюджета на Европейската комисия и на италианския парламент. Салвини обеща намаляване на данъците на стойност 15 млрд. евро (16,8 млрд. долара) за идната година, но остава да се види как може да се постигне това с бюджетен дефицит, който съвсем не се доближава до 2% от БВП, договорен с ЕС за предотвратяване на дисциплинарна процедура.
 

Рим трябва да намери и около 23 млрд. евро, за да спази обещанието си да отмени повишаването на данъка върху продажбите, който трябва да влезе в сила от януари.
 

В петък Салвини заяви, че понижаването на данъците независимо от бюджетните правила на ЕС ще бъде целта на следващото правителство, оглавявано от Лига. Днес той възприе по-сговорчив тон, като каза, че Лига ще проведе „конструктивен диалог“ с ЕС и ще убеди Брюксел да приеме намаляването на данъците.
 

Президентът Серджо Матарела е единственият човек с власт да разпусне парламента и той може да опита да сформира ново правителство при съществуващия парламент, преди да прибегне към избори, отбелязва Ройтерс.
 

Междувременно холивудската звезда Ричард Гиър призова италианското правителство да спре да „демонизира хора“ и вместо това да помогне на мигрантите, които са блокирани на кораб на испанска благотворителна фондация в Средиземно море повече от една седмица.
 

Гиър, който посети кораба Open Arms в знак на подкрепа в петък, се присъедини към пресконференция на италианския остров Лампедуза, за да призове да се разреши на 160-те мигранти на кораба да слязат на сушата.
 

Той сравни политическата ситуация в Италия, където лидерът на Лига Матео Салвини многократно отхвърли молби за акостиране на кораби с мигранти, с тази в САЩ при администрацията на Доналд Тръмп.
 

„Ние имаме нашите проблеми с бежанци, пристигащи от Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Мексико… Той е много сходен с това, което вие преживявате тук“, каза актьорът, като обвини политиците както в Италия, така и в САЩ в демонизиране на мигранти.
 

„Това трябва да спре навсякъде сега. А ще спре, ако кажете да спре“, заяви Гиър и допълни, че иска самода помогне на хората, а не да се замесва в политическа борба.
 

Отговорът на Салвини не закъсня. „Тъй  като този щедър милионер изразява притеснение за съдбата на мигрантите от Open Arms, ние му благодарим: може да вземе в Холивуд, с частния си самолет, всички хора на борда и да ги подкрепя във вилите си. Благодаря, Ричард!“, написа Салвини в комюнике.
 

Open Arms съобщи, че е спасил още хора в събота. Корабът беше в морето близо до Лампедуза със 121 души на борда от по-ранни спасителни операции, когато късно снощи малтийските власти са поискали да помогне на 39 души в дървен сал.
 

Малта е предложила да приеме 39-та души от спасителната операция, но не и останалите 121 души, които вече са на борда, включително 32 непълнолетни лица, но неправителствената организация, която стои зад кораба, е отхвърлила предложението.


Investor.bg


Четете още: Протести и туризъм: Хонконг уверява туристите, че са в безопасност

 

Коментари ( 0 )