IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:14 | 12 август 2019
Обновен: 20:32 | 9 април 2024

Много е вероятно вече да има определен наследник на Путин

Протестите в Москва започнаха заради проблеми с идващите местни избори, коментира доц. Александър Сивилов

По материала работи: Пламен Янков
Много е вероятно вече да има определен наследник на Путин

Протестите в Москва започнаха заради проблеми с идващите местни избори, защото за пореден път много опозиционни кандидати не бяха допуснати да се регистрират. Това и предизвика недоволството, а не толкова 20-годишния юбилей на Путин във властта. Протестите са главно срещу политическата система в Русия, която ще продължи да съществува и след като нейното сегашно олицетворение се махне от властта, каза доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 

„За Москва 20 или 40 хиляди не е някакъв огромен протест. Говорим за един град, който вероятно е около 15 милиона души. На предните парламентарни избори в Русия хората около Алексей Навални не успяха да вземат някакъв сериозен процент от гласовете. Истинската опозиция в Русия е комунистическата партия, колкото и да е странно това за някои. Тя има потенциал, особено в провинцията. Там ситуацията е много по-тежка отколкото в Москва, която функционира като център на империя. В Москва са съсредоточени много средства и там ако отидете, едва ли ще усетите някаква криза. Но в провинцията ситуацията е много по-тежка и там опозицията има и много по-силни аргументи да иска смяната на властта", каза още гостът.


Отиването в Крим на събор на Нощните вълци е част от стила на управление на Путин – силен лидер, спорт, мотори. Този мотоклуб отдавна е във връзка с Путин и те изпълняват част от политическите функции  за неговото популяризиране. Организацията на похода не случайно беше в Крим и Путин показа, че това е част от Русия и няма как да се третира другояче, заяви доц. Сивилов.


„Путин в политически план успя да изведе Русия до мястото на един от важните международни фактори. Успя да стабилизира страната и да я превърне в един от полюсите на сега изграждащия се многополюсен свят. Това е нещото, което привлича руснаците към него – чувството за значимост. В икономически план първите му два мандата определено бяха по-успешни и това е свързано с международната конюнктура. След кризата от 2009 г. ситуацията се влоши и след 2014 и налагането на санкциите допълнително разклати икономическите позиции на Русия. Свързано с тези санкции е възобновяването на някои сектори на вътрешното производство, най-вече на селското стопанство. Има обаче други области със силно изоставане, най-ясно се усеща във високотехнологичния сектор. Друг пример са космическите полети, те не развиват високи технологии там, а просто разчитат на съветското наследство. Подобно е положението във военната индустрия", посочи Сивилов


Санкциите се опитват да отслабят влиянието на Русия. Москва в последните години играе като стратегически партньор с Китай, което е голяма опасност за САЩ, заяви той.


Много е вероятно това да е последния мандат на Путин, говори се, че се търси негов наследник и че той вече е определен, но това ще стане ясно в последния момент. Доста е вероятна преждевременна смяна и по варианта, по който самият Путин дойде на власт и със и.д. президент, а самия Путин да остане известно време на власт и да контролира процеса, каза доц. Сивилов


Путин никога не се е заявявал ясно като либерал, макар и да го представяха като такъв, идващ от либералните среди. Ключовия момент в избора му от Борис Елцин е да не е комунист, и това което виждаме е факт, коментира още гостът.


Четете още: Гуайдо: Венецуелското правителство планира да разпусне парламента

Коментари

Новини Варна