IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:45 | 16 август 2019
Обновен: 18:23 | 22 април 2024

Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!

Политици реагират с ужас на идеята на американския президент

По материала работи: Слав Велев
Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!

 

 

Доналд Тръмп може и да иска да купи Гренландия, но Дания изобщо не е съгласна на тази сделка. Всъщност, местните смятат, че е ужасна идея.

 

Според информация на Wall Street Journal, Тръмп имал желание да купи Гренландия, тъй като Дания имала сериозни финансови проблеми. "Какво мислите, дали ще се получи?“, питал той на един работен обяд веднъж.

 

"Отворени сме за бизнес, но не сме за продан“, категорично заяви външният министър на най-големия остров в света Ане Багър пред The Guardian.

 

"Бих казала "Не, благодаря“, отсича депутатът от втората по големина партия в Гренландия Ая Ларсен пред в. Berlingske. Тя също така се „чувства неудобно и леко притеснена, че някой може да си помисли такова нещо“.

 

По думите й, за Гренландия ще е най-добре да остане с Дания, а защо не и да получи независимост някой ден. По-голямата част от населението подкрепя идеята, въпреки че не е много ясно как държавата ще се справи без подкрепана на Дания.

 

"Навярно някои хора биха си казали, че това е добра идея. Но мнозинството, включително и аз, тъй като съм живяла в Америка, предпочита да има връзка с Дания, отколкото със САЩ“, обяснява Ларсен. Попитана дали все пак не е поласкана, че Тръмп има интерес към земята, тя е категорична: "Ако го блазни само геополитическото ни разположение, а не самата държава, то... не, изобщо не съм поласкана.“

 

80% от 2 175 600-те квадратни километра площ на Гренландия са покрити с лед. 56 хил. души, които обитават острова са съсредоточени главно край крайбрежието и столицата Нуук. Въпреки че е автономна, Гренландия все още зависи от решенията на Копенхаген относно своята армия и външните работи. Именно поради тази причина, властите в Дания реагираха с ужас, когато чуха за идеята на Тръмп.

 

"Това трябва да е първоаприлска шега... но много извън сезона“, написа един от министрите в Twitter.

 

Сьорен Есперсен от националистическата партия заяви, че ако "думите на Тръмп не са шега, а истина, то това означава, че той вече напълно е полудял“. "Идеята, че Дания ще продаде 50 хил. души на САЩ ей така е просто налудничава“, категоричен е той.

 

"Ужасна идея“ и "Най-абсурдното нещо, което съм чувал през живота си“, са само част от негативните реакции на политиците в Дания.

 

Пернил Скипър от Зелено-червения алианс каза, че „само фактът, че Тръмп мисли, че може да купи цяла държава с нейните хора, говори много за него“.

 

"Гренландия е на гренландците. Това не е 19-ти век. Не се продаваме!“, заяви тя.

 

Dnes.bg

 

 

 

Коментари

Новини Варна