IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
10:30 | 18 август 2019
Обновен: 19:14 | 5 март 2024

Brexit без сделка ще донесе недостиг на храна, гориво и лекарства на Острова

Конфиденциални правителствени документи показват най-вероятните последствия от излизането на Великобритания от ЕС без споразумение

По материала работи: Пламен Янков
Brexit без сделка ще донесе недостиг на храна, гориво и лекарства на Острова

Великобритания ще се сблъска с недостиг на гориво, храна и лекарства, ако напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка, предава агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.
 

Същевременно това ще внесе хаос в работата на пристанищата и ще доведе до “твърда” граница с Ирландия, сочат правителствени документи, разгледани от Sunday Times. Изданието посочва, че прогнозите, дадени от кабинета, определят най-вероятните последствия от Brexit без споразумение, а не най-лошите сценарии.
 

Според текста 85% от камионите, използващи тунела под Ламанша “може да не са готови” за френските митнически служби, което означава, че проблемите в пристанищната дейност потенциално ще траят до три месеца преди трафикът да се подобри.
 

Освен това правителството вярва, че ще се стигне до ирландска “твърда” граница между Северна Ирландия, тъй като сегашните планове за избягване на големите проверки ще се докажат като неефективни, пише още Times.
 

“Събрано този месец от кабинета под кодовото име Operation Yellowhammer, досието предлага рядък поглед върху тайното планиране, извършвано от правителството, за да се предотврати катастрофален срив на инфраструктурата на нацията”, допълва вестникът. Според него документът, определен като “чувствителен” за обществото, е забележителен, тъй като дава най-пълна оценка за готовността на Обединеното кралство за Brexit без споразумение.
 

Великобритания се насочва към конституционална криза у дома и конфликт с ЕС, тъй като премиерът Борис Джонсън многократно обеща да напусне блока на 31 октомври без сделка, освен ако не се предоговори разводът по Brexit.
 

След като вече повече от три години Brexit е водеща тема в отношенията в Европейския съюз, блокът многократно отказа да отвори отново Споразумението за оттегляне. Тази седмица Джонсън каза на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, че британският парламент не може да спре Brexit и трябва да се постигне нова сделка, ако Великобритания иска да избегне излизането от ЕС без споразумение.
 

Премиерът е под натиск от страна на представители на целия политически спектър да предотврати хаотичното напускане, а тази седмица лидерът на опозицията Джереми Корбин обеща да свали правителството на Джонсън в началото на септември, за да забави Brexit. Не е ясно обаче дали депутатите имат единството и властта да използват британския парламент, за да предотвратят напускане без сделка - вероятно най-важният ход на Обединеното кралство от Втората световна война насам.


Четете още: Пирати отвлякоха 8 души от екипажа на германски кораб край Камерун

Коментари

Новини Варна