IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:35 | 18 август 2019
Обновен: 00:07 | 24 април 2024

Властта в Полша против "пътуващия театър" на прайдовете

Страната била нападната от "зараза в цветовете на дъгата"

По материала работи: Слав Велев
Властта в Полша против "пътуващия театър" на прайдовете

Полша не бива да се поддава на "пътуващия театър" на гей прайдовете, заяви днес лидерът на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински в момент, когато католическа Полша се готви за парламентарните избори на 13 октомври, съобщи БТА като се позова на Ройтерс.

 

За ПиС правата на ЛГБТ общността са основна тема на предизборната кампания и хората с различна сексуална ориентация са представяни като носители на опасна западна идея, която подкопава традиционните католически ценности.

 

"Тази офанзива, този пътуващ театър, който се играе в различни градове, за да се провокира, а после да се плаче. . . че "ние сме пострадали", това трябва да бъде разобличено и отхвърлено" , каза лидерът на ПиС на предизборно събитие в град Сталова Воля, наречено "семен пикник". За да се регулират тези неща, трябва да се прилага законът, каза Качински, без да уточни какво има предвид.

 

Той заяви, че е благодарен на полския епископ Марек Йендрашевски, който този месец каза, имайки предвид комунистическите управници, че Полша преди е била нападната от "червената зараза", а сега е нападната от "зараза в цветовете на дъгата" на гей активистите.

 

Единствено "Право и справедливост" може да защити Католическата църква и заплахите за традиционното семейство, които идват от Запада. Трябва да живеем в свобода, но не и да търпим всичко, което се случва на запад от нашите граници, където свободата се унищожава, добави Качински.

 

Според политически анализатори критиките на ПиС към правата на ЛГБТ общността може би са стратегия за печелене на подкрепа на изборите от консервативните избиратели в селските райони. Управляващата партия води в социологическите проучвания и се очаква да спечели още един четиригодишен мандат.

 

На проявата в Сталова Воля говори и премиерът Матеуш Моравецки, който заяви, че управляващите никога няма да се съгласят да се обиждат поляци и "полската вяра", съобщи телевизия ТBH24. Той изрази увереност, че след десет или двайсет години жизненото равнище в Полша ще е по-високо от това на Запад, съобщи ПАП.

 

Критици казват, че ПиС с изявленията си подклажда насилие срещу гей общността. През юли гей парад в североизточния полски град Бялисток бе помрачен от насилие, когато контрадемонстранти нападнаха участниците в него. Подобна проява в град Плоцк премина при засилена полицейска охрана на участниците в шествието.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна