IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:00 | 19 август 2019
Обновен: 18:29 | 22 април 2024

Икономистите очакват рецесия в САЩ през 2020 или 2021 г.

Според 46 процента от участниците в проучването централната банка на САЩ ще свали поне още веднъж ставките до края на годината

По материала работи: Пламен Янков
Икономистите очакват рецесия в САЩ през 2020 или 2021 г.

Много от бизнес икономистите прогнозират рецесия в САЩ до две години, макар да очакват тя да се забави благодарение на действията на Федералния резерв. Това сочи публикувано днес проучване, цитирано от Франс прес, Асошиейтед прес и БТА.
 

От 226 икономисти, анкетирани от Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE), 38 процента предвиждат, че най-голямата икономика в света ще навлезе в рецесия през 2020 година, 34 процента залагат на 2021 година, а според 14 процента това ще стане по-късно. Само 2 процента очакват рецесията да започне тази година спрямо 10 процента при предишното проучване, направено през февруари. Тогава 25 процента залагаха на рецесия през 2021 година.
 

Анкетираните са на мнение, че растежът ще бъде удължен от промяната в паричната политика на Фед, което в края на юли понижи лихвите за първи път от единайсет години, коментира председателят на асоциацията Констанс Хънтър, която е и главен икономист на KPMG.
 

Според 46 процента от участниците в проучването централната банка на САЩ ще свали поне още веднъж ставките до края на годината, а според 32 процента равнището им ще се запази, посочва АФП.
 

В същото време икономистите смятат, че отписването на студентските кредити на американците, което предлага Елизабет Уорън и други кандидати за президент от Демократичската партия, ще има неблагоприятен ефект върху американската икономика, показва още проучването, цитирано от Bloomberg и Investor.bg.
 

64% от анкетираните смятат, че опрощаването на по-голямата част от дълга или целия дълг на студентите в страната би било негативно за икономиката.
 

Американците дължат около 1,6 трлн. щатски долара по студентски заеми, като се смята, че дори някои кредитополучатели ще умрат, преди да изплатят заемите си. Защитниците на идеята твърдят, че опрощаването на студентските заеми би могло да помогне за намаляване на разделението сред жителите на САЩ, предоставяйки нови възможности на обременената с дългове средна класа, като например закупуването на жилище.
 

На въпрос за повишаване на минималната заплата почти две трети от анкетираните икономисти са подкрепили идеята. Приблизително 40% обаче смятат, че заплатите трябва да се увеличат на всички без изключение, а 19% са на мнение, че минималната заплата трябва да бъде премахната. Според 11% пък няма нужда от увеличаване на минималната заплата.
 

Анкетираните, включени в изследването, проведено между 14 юли и 1 август, работят предимно за корпорации и търговски сдружения, уточнява АП.


Четете още: Тръмп обвърза протестите в Хонконг с търговската война САЩ - Китай

Коментари

Новини Варна