IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:20 | 20 август 2019
Обновен: 18:30 | 22 април 2024

Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Президентът потвърди интереса си към Гренландия. „Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно", заяви той

По материала работи: Пламен Янков
Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Американският президент Доналд Тръмп направи опит да превърне в шега желанието си да купи Гренландия от Дания, като обеща да не строи небостъргач на арктическия остров, предаде БТА.
 

„Обещавам да не причинявам това на Гренландия", написа бившият магнат на недвижими имоти в туит, придружен с фотомонтаж, на който неговият огромен хотел с позлатени прозорци в Лас Вегас се издига на фона на гренландски пейзаж.


Тръмп публикува туита след като и датският министър-председател Мете Фредериксен, и премиерът на Гренландия Ким Килсен заявиха, че автономната датска територия не е за продан.


В неделя американският президент потвърди интереса си към Гренландия. „Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно", заяви той.
 

Островът, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания запазва контрол над външните отношения, отбраната и валутната политика. 
 

В петък се появиха слухове в медиите за намерението на президента да купи острова. Предложението на Тръмп „трябва да е първоаприлска шега“ с няколко месеца закъснение, написа в тогава в туит бившият датски премиер Ларс Локе. В САЩ обаче новината предизвика смесени настроения, като според републиканския представител в Камарата Майк Галахар САЩ имат стратегически интереси на острова и въпросът би трябвало да се разглежда.
 

Макар 2,2-та милиона квадратни километра, на които се простира островът, да са предимно ледена пустош, Гренладия е дом и на американската военновъздушна база Тюл – най-северно разположения обект на САЩ.
 

Новината за необичайното намерение на Доналд Тръмп бе съобщена седмици преди първото посещение на държавния глава в Дания на 2-3 септември.


Investor.bg


Четете още: САЩ с успешно изпитание на конвенционална крилата ракета

Коментари

Новини Варна