IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:53 | 21 август 2019
Обновен: 14:58 | 25 април 2024

Бумът в добива на нефт и природен газ в САЩ се превръща в климатичен риск

През идното десетилетие САЩ се очаква да добият 20 пъти повече петрол и природен газ от Русия и 40 пъти повече от Саудитска Арабия

По материала работи: Борис Проданов
Бумът в добива на нефт и природен газ в САЩ се превръща в климатичен риск

САЩ ще са производител на две трети от новодобитите нефт и природен газ в световен мащаб през идното десетилетие, превръщайки се в съществена пречка пред борбата със замърсяването на околната среда. Това показва проучване на базираната в Лондон неправителствена организация Global Witness.

 

Според изчисленията САЩ ще добият еквивалента на 88,9 млрд. барела петрол от нови полета през 20-те години на този век, съобщава Bloomberg.

 

Съединените щати също така се очаква да добият 20 пъти повече петрол и природен газ от Русия и 40 пъти повече от Саудитска Арабия. Тексас - дом на Пермския басейн и басейна „Игъл Форд“ - ще изпревари всички останали държави по производство, като щатите Пенсилвания, Ню Мексико, Северна Дакота и три други също влизат в челната десетка заедно с държави като Канада, Бразилия и Русия.

 

„САЩ до такава степен залагат на изкопаемите горива с бума при производството на петрол и природен газ, че поставят безопасността на климата в риск“, посочва Мъри Уорти, представител на Global Witness.

 

„Мащабът на прогнозите за ново производство в САЩ е изумителен, никоя друга държава не е дори близо до него", допълва още той.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна