IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:47 | 22 август 2019
Обновен: 09:39 | 23 април 2024

Макрон за Brexit: Ще постигнем споразумение до 30 дни

Ще има решение и за ирландската граница

По материала работи: Пламен Янков
Макрон за Brexit: Ще постигнем споразумение до 30 дни

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че до 30 дни може да се намери решение за ирландската граница (т.нар. предпазен механизъм), за да се постигне организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС, предадоха БТА и dnes.bg, позовавайки се на Франс прес.

 

"В рамките на това, което беше договорено, трябва да се свърши работа", каза той на среща с британския премиер Борис Джонсън в Елисейския дворец, два дни преди срещата на високо равнище на Г-7.

 

"Аз, както и канцлерката Меркел, съм убеден, че колективният ни интелект, нашето желание да градим, трябва да ни позволи да намерим нещо умно в рамките на 30 дни, ако има добра воля от двете страни, и искам да вярвам в това", добави президентът пред журналисти. Той подчерта, че "бъдещето на Обединеното кралство може да е само в Европа".


Предпазният механизъм е оспорвана разпоредба за Ирландия в споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел, която бе отхвърлена от британския парламент. Тя предвижда, че при липса на по-добро решение в края на преходния период и за да се избегне връщането на граница между британската провинция Северна Ирландия и република Ирландия, цялото Обединено кралство остава в "единна митническа територия" с ЕС.

 

Борис Джонсън каза, че тази разпоредба вреди на "суверенитета на британската държава" и пречи на воденето на търговска политика, независима от правилата на ЕС.

 

"Техническите решения са на разположение", увери британският премиер пред френския президент и добави, че Обединеното кралство не желае "на никаква цена да поставя гранични контроли по границата".

 

"Искам споразумение", отсече Джонсън. "Мисля, че можем да постигнем споразумение "в рамките на 30 дни, и то добро споразумение". Джонсън каза, че е "насърчен" от вчерашната си среща с канцлера Ангела Меркел.

Коментари

Новини Варна