Ердоган: Европейските санкции срещу Турция вредят на ЕС
Турският президент обеща, че газовите сондажи в кипърски води, които станаха причина за налагане на ограниченията, ще продължат
Публикувана: 23 Aug 2019 | 10:12
Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува неотдавнашните санкции на Европейския съюз във връзка с турските сондажни дейности край Кипър и обеща, че те ще продължат, предаде БТА, цитирана от Investor.bg.


Според турския лидер обявените мерки от Брюксел срещу Анкара не вредят на Турция, а на самия ЕС.


„Ние ще продължим нашите сондажни дейности и ще го правим с непроменена решимост", допълни той.


В средата на юли Брюксел прие серия от политически и финансови мерки, целящи да санкционират Анкара заради сондажните дейности, извършвани незаконно от Турция в кипърски териториални води въпреки предупрежденията. Най-сериозната наказателна мярка е съкращаване с 145,8 милиона евро на европейските фондове за Турция за 2020 г. 


Анкара изпрати няколко защитавани от армията сондажни кораби в източното Средиземноморие и твърди, че ресурсите там трябва да бъдат справедливо разделени между Турция и Кипър, а Кипър категорично отхвърля тази хипотеза и я определя като неприемлива.


Санкциите на Брюксел допълнително нагнетяват атмосферата на несигурност в турската икономика. Страната продължава да бъде заплашена и от възможността за американски ограничения във връзка с покупките на руски противоракетни системи С-400. Вашингтон също вече призова Анкара да спре сондажите край Кипър.
 

От страна на ЕС ситуацията също крие рискове, най-вече за договореното през 2016 г. споразумение за ограничаване на миграцията към блока, в рамките на което Турция се съгласи да задържи на своя територия част от мигрантите, пътуващи към Европа, в замяна на финансова помощ.


Четете още: Надпревара във въоръжаването: Стрели между САЩ и Русия

Коментари ( 0 )