IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:00 | 23 август 2019
Обновен: 17:56 | 19 април 2024

Надпревара във въоръжаването: Стрели между САЩ и Русия

Двете страни размениха обвинения за случаи от последните дни

По материала работи: Пламен Янков
Надпревара във въоръжаването: Стрели между САЩ и Русия

Русия и САЩ си отправиха взаимни упреци по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, че със своите ракетни изпитания допринасят за нова надпревара във въоръжаването, предадоха от Франс прес, цитирани от Dnes.bg.


Вашингтон освен това поиска Пекин да бъде включен в евентуални бъдещи преговори, целящи ограничаване на ракетните тестове.


С изпитанието си на 18 август на ракета със среден обсег Америка е готова за надпревара във въоръжаването, заяви постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски по време на извънредното заседание на Съвета, поискано от Москва. Той допълни, че Русия, напротив, е готова на сериозен диалог за контрол на въоръженията и изрази изумление от възприетата от европейците позиция, толерираща американските действия.


Русия и Китай искат един свят, в който САЩ да проявяват сдържаност, докато тези две страни продължават да трупат оръжия, пък заяви американският колега на Полянски - Джонатан Коен. Той допълни, че американските опити за развиване на конвенционален сухопътен капацитет не са нито провокативни, нито дестабилизиращи и Вашингтон няма да стои със скръстени ръце, докато Пекин и Москва продължават да разработват нови оръжия.


Какво точно се е случило на 8 август?, попита още Коен, визирайки тайнствената експлозия с ядрен характер, станала този ден в Русия. "Каква е била тестваната система?", добави той.


После американският представител увери, че САЩ остават на разположение за ефикасен и проверяем контрол на въоръженията, включващ Русия и Китай.


Китайският постоянен представител Чжан Цзюн пък подчерта, че оръжията на Китай са отбранителни и не представляват заплаха за никого. Той каза, че Китай е против надпреварата във въоръженията и че иска да се гарантира стратегическо равновесие.


Върховната представителка на ООН по въпросите на разоръжаването Идзуми Накамицу преди това разкритикува разработването на свръхзвукови оръжия, които могат да подкопаят сигурността и да предизвикат дестабилизираща надпревара във въоръжаването.


Тя каза, че има спешна нужда от нови международни подходи, в това число и многостранни и юридически обвързващи подходи, както и от консенсус и споразумение за различните аспекти на ракетите, представляващи проблем.


Четете още: Три турски F-16 навлязоха в небето над Гърция

Коментари

Новини Варна