IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
19:22 | 23 август 2019
Обновен: 01:26 | 2 март 2024

Убийството на жена пред дъщеря й потресе Турция

В интернет беше публикувано видео с престъплението

По материала работи: Пламен Янков
Убийството на жена пред дъщеря й потресе Турция

Убийството на жена от бившия й съпруг пред дъщеря й предизвика възмущение в петък, след като в интернет беше публикувано видео с престъплението.

 

"Не искам да умра", се чува да вика покритата с кръв Емине Булут към 10-годишното си дете. "Мамо, моля те, не умирай", безсилно крещи детенцето й.

 

38-годишната жена беше намушкана смъртоносно в кафе на 18 август от бившия си съпруг в централния анадолски град Къръккале според вестник "Хюриет". Булут, която се развела с убиеца си преди четири години, почина впоследствие от нараняванията си в болница.

 

Убиецът казал на полицията, че е убил Булут с нож, който винаги е носел със себе си, съобщи турският телевизионен оператор NTV, цитиран от Дарик.

 

Името на жертвата влезе в световните социални мрежи и многократно беше повторено #Не искам да умра (#olmekistemiyorum).

 

Длъжностни лица, включително министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл, бързо осъдиха убийството след публикуването на видеото, заедно с известни личности и футболни клубове като „Бешикташ“.

 

"Очакваме убиецът да бъде наказан по най-строгия начин", написа в Туитър говорителят на президента Ибрахим Калън. Правителството заяви, че екип от психолози се грижи за детето.

 

Турция се бори да овладее нарастващото насилие над жени. През първите шест месеца на 2019 г. 214 жени са били убити от мъже, докато 440 жени са били убити миналата година, според групата за правата на жените We Will Stop Femicide. Това е увеличение в сравнение с 409 жертви през 2017 г. и 121 през 2011 г.

 

Докато правителството признава въпроса за насилието над жени, критиците твърдят, че не се прави достатъчно за осигуряване на убежища и за справяне с по-широкия проблем с неравенството между половете, който прониква в обществото.

Коментари

Новини Варна