Джонсън няма да плати британските задължения, ако не се стигне до сделка за Brexit
Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири
Публикувана: 25 Aug 2019 | 10:52
Британският премиер Борис Джонсън планира да предупреди европейските лидери, че няма да изплати 30-те милиарда лири (37 милиарда долара) задължения на Великобритания към Европейския съюз, предвидени в споразумението за Brexit, ако те не приемат промяна на условията на сделката. Това пише британският в. „Мейл он съндей“, цитиран от БТА и Investor.bg.
 

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири (11 милиарда долара) вместо 39 милиарда (48 милиарда долара), съобщава вестникът. Това се дължи на факта, че няма да има разходи, свързани с преходния период.


Според британския вестник при липса на компромис по въпроса за условията на Brexit съгласуваната с Брюксел сума може да бъде съкратена дори до 7 милиарда лири (8,6 милиарда долара).
 

Борис Джонсън обеща да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври, ако Брюксел не приеме главното искане на Лондон - да изключи от споразумението клаузата за т. нар. предпазен механизъм, който гарантира, че няма да има фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. 

По-рано през седмицата Джонсън изрази увереност, че ще бъде постигнато споразумение с ЕС.
 

„За момента е напълно вярно, че нашите приятели и партньори са леко негативни…, но мисля, че ще успеем. Мисля, че сега има реално усещане, че нещо трябва да бъде направено с предпазния механизъм“, каза Джонсън пред репортери във вторник.


Четете още: Координационен център между САЩ и Турция отвори врати в Сирия

Коментари ( 0 )