IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
12:12 | 14 септември 2019
Обновен: 22:10 | 15 април 2024

МВФ: Световната икономика е далеч от рецесия

Фондът трябва да обяви новите си икономически прогнози идния месец

По материала работи: Пламен Янков
МВФ: Световната икономика е далеч от рецесия

Търговското напрежение натежава върху растежа в света, но Международният валутен фонд (МВФ) „далеч“ не прогнозира глобална рецесия, заяви пред Ройтерс официален представител на фонда, който се готви да представи новите си икономически прогнози идния месец.
 

В четвъртък МВФ съобщи, че наложените мита или заплахите за въвеждане на налози на САЩ и Китай може да отнемат 0,8% от БВП на световната икономика през 2020 г. и да причинят загуби през идните години.
 

„Търговското напрежение натежава върху растежа. Но ние не виждаме рецесия при настоящия основен сценарий. Мисля, че сме далеч от това“, каза официалният представител на МВФ, който е запознат с подготовката на прогнозите.
 

„Въпреки че промишленото производство е слабо, ние виждаме устойчивост в сектора на услугите, а доверието на потребителите остава високо. Въпросът е колко време може да се запази тази устойчивост и наблюдаваме внимателно всички индикатори“, отбеляза официалният представител, който няма разрешение да говори публично.
 

Фондът публикува икономически прогнози два пъти в  годината, които съвпадат с пролетните и есенните му заседания, като прогнозите включват очаквания за глобалния брутен вътрешен продукт за настоящата и за следващата година.
 

Преговарящи от името на САЩ и Китай трябва да се срещнат във Вашингтон идната седмица, за да подготвят разговори на ниво министри, целящи да успокоят търговската война между двете страни, която разтърси финансовите пазари и породи притеснения за глобална рецесия.
 

Тази седмица напрежението леко се успокои след поредица от жестове на добра воля на Пекин и Вашингтон.
 

Публикувани в петък данни показаха по-голям от очакванията ръст на продажбите на дребно в САЩ през август, които може да успокоят още повече притесненията на пазарите от рецесия.
 

В четвъртък говорителят на МВФ Гари Райс заяви пред репортери, че търговската война, която вече навлезе във втората си година, се отразява на световната икономика, подкопава доверието на бизнеса, инвестициите и търговията, но не разкри подробности за предстоящите прогнози на фонда.
 

Анкетирани от Bankrate икономисти определят на 41% шанса американската икономика да изпадне в рецесия до президентските избори в страната през ноември 2020 г.
 

Investor.bg


Четете още:Турция иска повече пари от ЕС за бежанците

Коментари

Новини Варна