IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
14:50 | 15 септември 2019
Обновен: 18:54 | 17 март 2024

Напрежението между САЩ и Иран отново расте

Вашингтон обвини Техеран за ударите срещу саудитските петролни съоръжения, ислямската република реагира със заплахи

По материала работи: Пламен Янков
Напрежението между САЩ и Иран отново расте

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. 
 

Иран заплашва американските военни съоръжения в региона с ракети. Поне за това сигнализират думите генерал от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция
 

„Всеки трябва да знае, че всички американски бази и техните самолетоносачи, разположени в радиус от 2000 км около Иран, са в обсега на нашите ракети", заяви командващият Въздушно-космическите сили на корпуса на революционните гвардейци, бригаден генерал Амир Али Хаджизаде, цитиран от агенция Tasnim.
 

Изказването се случва само денм след като подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси атакуваха два обекта на саудитската петролна компания Aramco, припомня Ройтерс. В събота множество удари с дронове поразиха центъра на петролната индустрия на Саудитска Арабия, принуждавайки кралството да намали добива на нефт наполовина.
 

„Иран винаги е бил готов за пълномащабна война“, е добавил той, цитиран от иранската агенция.


Страната обаче отново решително отхвърля обвиненията на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Твърденията на Помпейо, че Иран е участвал в ударите с дронове по най-голямата нефтена рафинерия в Саудитска Арабия, са абсурдни, необясними и следователно също неефективни, заяви говорителят на външното министерство Абас Мусави в неделя. Това, което се случва в Йемен, е съпротивата на Йемен срещу военните престъпления на военната коалиция, ръководена от саудитите, заяви говорителят, цитиран от агенция Isna.


Държавният секретар на САЩ Помпейо заяви късно в събота, че не йеменските бунтовници, а Иран е извършил атаката срещу саудитските петролни инсталации. „Техеран стои зад близо 100 атаки срещу Саудитска Арабия, докато Рохани и Зариф се преструват, че водят дипломация", написа Помпейо в Twitter по адрес на иранския президент и външен министър.


„На фона на всички призиви за деескалация, сега Иран е извършил безпрецедентна атака срещу световните енергийни доставки“, заяви Помпейо.


Междувременно водената от Саудитска Арабия военна коалиция, която се бори срещу йеменските хуси, заяви че разследва нападението с дронове срещу саудитски петролни обекти и ще се противопостави на терористичните заплахи срещу глобалната енергийна сигурност.


„Провежда се разследване, за да се установят носещите отговорност за планирането и изпълнението на тези терористични нападения", заяви говорителят на коалицията полк. Турки ал Малки. Той добави, че подкрепяният от Запада военен съюз ще предприеме необходимите мерки "за опазване на националните активи, международната енергийна сигурност и да гарантира стабилността на световната икономика“.


Йеменските бунтовници хуси поеха вчера отговорността за двете нападения с дронове над две петролни инсталации на Aramco в източната част на Саудитска Арабия, припомня агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.


Четете още: Електрическият скутер се оказа доста вреден за природата

Коментари

Новини Варна