До какво доведе ударът по петролното сърце на Саудитска Арабия?
Конфликт с Иран ще бъде пагубен за цените на петрола, смята финансовият анализатор Преслав Райков
Публикувана: 22 Sep 2019 | 12:56
Случи се сериозна атака, дори бих казал терористична, върху световната петролна инфраструктура. Това доведе до 18% скок в цените на петрола сорт Брент. Бе ударено "петролното сърце" на Саудитска Арабия. Освен това 5% от световното потребление беше "извадено от строя" за ден. Но то ще се възстанови доста по-бързо, включително с резервите на Саудитска Арабия. САЩ също проявиха готовност за съдействие. Стратегическите резерви в световен мащаб не са на нивата от 2008 - 2009 г. За момента САЩ разполагат с около 645 млн. барела петролен резерв, които биха стигнали да ги поддържат до 45 дни.
 

Това каза финансовият анализатор Преслав Райков по темата за атаките срещу рафинериите на Saudi Aramco в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.
 

"Саудитската инфраструктура ще се възстанови бързо. Отделен въпрос е как ще се възвърне доверието към Aramco. САЩ за момента се разграничиха и странят от конфликт с Иран. Ако се стигне до такъв, това ще бъде пагубно и за цените на петрола, защото ще донесе инфлация в щатската икономика, както и по-високи цени на горивата. Това не е и в интерес на предизборните обещания на Доналд Тръмп. Повишаването на цените на петрола ще доведе до ръст на общата инфлация, а така Федералният резерв няма да има претекст да сваля лихвите - нещо, за което Тръмп настоява", смята Райков.
 

Финансовият анализатор припомни, че в понеделник и вторник ликвидността на пазарите "пресъхна".
 

"Джером Пауъл може би ще продължи с политиката по намаляването на лихвите. Със сигурност Фед трябва да вземе мерки, за да вкара краткосрочна ликвидност отново с разширяване на баланса си - ще започне изкупуване на един вид ценни книжа. Но това не бива да сравняваме с програма за количествени облекчения, а по-скоро бихме определили като техническа корекция. Самите компании в САЩ се подготвят за края на годината и преначартаха своите планове за експортния си бизнес спрямо китайската политика. Все още щатските пазари държат връх, като това може би ще се запази до средата на следващата година", смята Райков.


Злато

Според Преслав Райков има логика златото да продължи да поскъпва предвид несигурността в политиките на централните банки, които вече дълго време вкарват ликвидност в икономиката, а ефективността на тази политика вече се подлага на съмнение.


Четете още: ЕС търси вариант как да се изработват стоки от преработена пластмаса

Коментари ( 0 )