IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:16 | 18 октомври 2019
Обновен: 20:22 | 22 април 2024

Доналд Туск: Топката сега е в британския парламент

Лидерите на ЕС одобриха сделката за Brexit

По материала работи: Пламен Янков
Доналд Туск: Топката сега е в британския парламент

Европейският съвет одобри единодушно новата сделка за излизането на Великобритания от ЕС, която беше постигната между Европейската комисия и британското правителство, пише dnes.bg.

 

"Вчерашната сделка ще позволи да бъде избегнат хаосът и конфронтацията в бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


Той обясни, че тя е станала възможна, след като британският премиер Борис Джонсън се е съгласил митническите проверки на вноса в Северна Ирландия се правят на нейните пристанища вместо във вътрешността, което позволява да не се прави граница между Ирландия и Северна Ирландия.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че сделката защитава правата на гражданите, които ще могат да продължат да живеят, както досега, на получателите на европейски средства, гарантира преходен период поне до края на 2020 г, както и мира и стабилността на остров Ирландия.

 

"За Обединеното кралство винаги ще има място на масата", заяви ирландският премиер Лео Варадкар, според когото споразумението ще запази свободната зона за пътуване на остров Ирландия и ще позволи общото развитие на икономиката между двете му части.

 

След одобрението на споразумението за оттеглянето на Великобритания, то ще трябва да бъде ратифицирано от британския парламент в събота, а след това и от Европейския - преди края на месеца, за да може да влезе в сила от 1 ноември. От тогава ще действа преходен период, в който Великобритания ще продължи да прилага европейското законодателство поне до края на 2020 г с възможност за удължаване до 2022 г. През това време Брюксел и Лондон ще преговарят за търговско споразумение, което по думите на главния преговарящ за Brexit на ЕС Мишел Гарние ще позволи търговия без мита и квоти.

Коментари

Новини Варна