IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:02 | 6 декември 2019
Обновен: 21:22 | 22 април 2024

Чехия купува от Израел система за противоракетна отбрана за 125 млн. долара

Радарите, използвани за въздушен надзор и отбрана, "ще бъдат оперативно съвместими с чешките и натовските системи за командване и контрол"

По материала работи: Пламен Янков
Чехия купува от Израел система за противоракетна отбрана за 125 млн. долара

Министерството на отбраната на Израел подписа споразумение с Чехия за продажба на радарни системи, използвани в системата за противоракетна отбрана Iron Dome на еврейската държава, пише Дарик.

 

Радарите ще бъдат интегрирани в чешката система за противовъздушна отбрана, която ще използва собствени ракетни пускови установки, заяви говорител на министерството.

 

Радарите, използвани за въздушен надзор и отбрана, "ще бъдат оперативно съвместими с чешките и натовските системи за командване и контрол", се казва в изявление на министерството.


Сделката, подписана в Прага, струва около 125 милиона долара. Доставката е определена за 2021-2023 г., съобщава АФП.

 

Чешкият министър на отбраната Любомир Метнар заяви, че придобиването е един от "ключовите проекти за модернизация на страната" в областта на въоръжените сили.


Той каза, че сделката ще помогне за стартиране на "процеса на прекратяване на чешката зависимост от остарели руски машини и в същото време за придобиване на съвременни и тествани в битки системи от дългосрочен стратегически партньор".

 

Системата Iron Dome, в рамките на която са произведени новопридобитите системи, е разработена от израелските Rafael Advanced Defense Systems, с американско финансиране. Тя е предназначена за прихващане на ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от обхват от 4 до 70 километра. Израелските военновъздушни сили я експлоатират от 2011 г., осуетявайки стотици ракетни атаки от Газа и Сирия.

Коментари

Новини Варна