Протестиращи в Багдад искат американските сили да напуснат
Протестът е организиран от шиитски духовник
Публикувана: 24 Jan 2020 | 19:14

Хиляди хора излязоха на улиците в Багдад, за да протестират срещу присъствието на американски войници в страната, пише вашингтонският вестник The Hill.

 

Протестът е организиран от шиитския духовник Муктада ас Садр и получи легитимност от страна на иракските въоръжени сили, които са в тесни връзки с Иран, съобщава The New York Times. Ас Садр призова „милиони“ да излязат на улиците.

 

Протестите идват три седмици, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши въздушен удар, при който беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани. Иран отговори на САЩ няколко дни по-късно, като започна ракетна атака срещу две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни.

 

Нарушаването на суверенитета на Ирак и последвалото увеличаване на напрежението между САЩ и Иран доведе до приемането на резолюция от парламента на Ирак, призовавайки американските войски да напуснат, но без да определят конкретна дата.

 

Според Times хора от цялата страна участват в протестите. Има засилено присъствие на охрана на мястото на демонстрациите и в Зелената зона, където се намира американското посолство, според CNN.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )