IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
12:15 | 23 февруари 2020
Обновен: 16:40 | 27 март 2024

Круизните кораби - "солено" пътуване при лоша хигиена и болести

Поне 6 хиляди души има на един кораб, предават си зарази

По материала работи: Ставри Таргов
Круизните кораби - "солено" пътуване при лоша хигиена и болести

Нашумелите наскоро случаи на круизни кораби, на които хората се заразяват с коронавирус, поставя този сектор на туристическата индустрия в доста деликатно положение. Често такова пътешествие струва хиляди долари и наистина се помни за цял живот, само че в негативен план.

„Круизните кораби са много податливи за разпространение на всякакви вируси, като започнем от обикновена настинка, преминем през стомашно-чревни вируси, и стигнем до коронавируса“, казва Джон Оксфорд, професор по вирусология в Лондонския университет „Queen Mary“.

 

“Неизменно корабите са пренаселени, поне 6 хиляди души има на един кораб, като се има предвид персонала и гостите, – това поставя хигиената пред особено изпитание.”

 

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията регистрираха осем огнища на силно заразния коронавирус на борда на круизни кораби, отделно от стандартните вируси, които причиняват повръщане и диария.

 

Освен стандартните вируси, обаче, на борда на круизни кораби пламната епидемии и от морбили, Е.coli, варицела и салмонела.

 

“За съжаление, повечето пътници на такива лайнери са възрастни хора, които заради намаления имунитет, са по-склонни да бъдат чувствителни към нещо, което може да се окаже сериозно здравословно предизвикателство за тях”, предупреждава и д-р Саймън Кларк, доцент в Британския университет за четене.

 

В петък двама пътници на круизния кораб Diamond Princess – възрастни японци, починаха от усложнения вследствие на коронавируса, с който се заразили на борда на кораба.

 

Съдът, акостирал в Йокохама, беше най-големият епицентър на коронавирус извън Китай. Анализатори, обаче, обвиняват властите в Япония за наложената на стотици здрави и болни пътници 14-дневна карантина на борда на самия кораб.

 

Властите в повечето страни препоръчаха на гражданите си да бъдат особено внимателни, когато планиран пътуване с круизен кораб, като предупреждават гражданите си за риска от заразяване с коронавирус.

 

Въпреки наличието на зарази по круизните кораби, Стюарт Хирон, водещ експерт в индустрията, разказва, че корабите нямат чак такива проблеми, като персоналът предприема “обширни предпазни мерки, за да се поддържа чистотата”.

 

От над 31 милиона души, които са почивали на круизни кораби миналата година, респираторни или чревни инфекции е имало при 1038 души, което е 0,003 процента, казва още експертът.

 

Международната асоциация на круизните линии, – най-голямата световна търговска организация за круизна индустрия, – разкрива,че 17,8 милиона души са извършили океански круиз през 2009 г., докато през 2019 туристите скачат до 31 милиона, – това показва колко много нараства популярността на круизните кораби.

 

Експертите в бранша смятат, че пътниците от Северна Америка – които съставляват над 50% от всички пътуващи с круизни кораби, – изобщо няма да се впечатлят от коронавируса, и не биха отменили пътешествието си заради епидемията, съобщава БГНЕС.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна