IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:35 | 26 февруари 2020
Обновен: 13:24 | 15 април 2024

Франция успя да пребори коронавируса: 11 болни, 11 излекувани

Добрата новина съобщи новият министър на здравеопазването

По материала работи: Пламен Янков
Франция успя да пребори коронавируса: 11 болни, 11 излекувани

Париж се справи с разпространението на коронавируса на своята територия, като всичките 11 заразени вече са излекувани. Добрата новина съобщи новият министър на здравеопазването.

 

Във Франция беше регистриран първият смъртен случай в Европа от болестта, като почина 80-годишен китайски турист. "На територията на страната вече няма болни от коронавирус. Болестта не се разпространява. Последният пациент, който беше в болница в Лион, вече се излекува. Може да се върне у дома", каза Оливие Веран, който пое поста само преди няколко дни.

 

Засега Франция не вижда необходимост да затваря границата с най-силно засегнатата европейска страна Италия. Френските здравни власти описаха ситуацията при съседите като "притеснителна", но допълниха, че евентуално въвеждане на граничен контрол "няма смисъл, защото вируса не се спира пред национални граници."

 

На Канарските острови има случай на заразен с коронавируса COVID-19. Досега в Испания имаше само два регистрирани случая на болестта, като и двамата пациенти оздравяха и бяха изписани. Новият случай е засечен в Тенерифе, като става дума за мъж, дошъл на Канарските острови от Италия. Той е изолиран и състоянието му се следи от специалисти. Проби от него са изпратени за повторна проверка в институт в Мадрид.

 

Жертвите на заразата с китайския коронавирус в Италия са 7, но властите в страната призоваха да не се стига до паника. Шестима от починалите са от Ломбардия, областта около Милано, която е най-силно засегната и в която има редица населени места под карантина. Всички починали са се разболели от тежка пневмония, като потвърдените случаи на болестта на Апенините са 231. Въпреки това властите твърдят, че след пика на нарастване на броя на заразените през почивните дни, процесът се забавя и хората не трябва да изпадат в паника, пише БГНЕС, цитиран от lupa.bg.

 

В понеделник са регистрирани само 10 нови случая, значително по-малко отколкото през двата почивни дни. Властите полагат усилия да открият така наречения "пациент нула", за да разберат как е тръгнала заразата в Ломбардия. Огромното мнозинство от заразените не са пътували до Китай, откъдето произхожда болестта и нямат редовни контакти с китайци.

 

"Данните не показват, че предстои пандемия. Броят на заразените, както в Италия, така и по света, остава умерен", каза ръководителя на италианската служба "Гражданска защита" Анджело Борели. Досега под карантина са общо 11 градчета, 10 в Ломбардия и едно във Венето, с общо население около 50 хиляди души.

 

Вестник "Ла Република" обаче пише, че предпазните мерки като затваряне на училищата, отмяна на спортни събития, затваряне на ресторанти, барове и киносалони, засягат общо 30 милиона души в по-гъстонаселената северна част на страната. В тези райони на Италия са отменени службите в църквите, а на погребения ще се допускат само най-близките роднини на починалите. Борсовият индекс в Милано спадна с 5% в понеделник, след предизвикано от паника около вируса разпродаване на акции. Сдружението на хотелиерите в Италия изрази притеснение, че туристите може да се откажат от идване в страната, което да удари бизнеса им.

 

 Иначе, вече в глобален мащаб има над 80 000 заразени, като обаче извън Китай става въпрос за 2491 случая.

 

Починали са 2701 души, 2663 от които в Китай. В най-силно засегнатия регион от Китай - провинция Хубей, случаите са 64 786, починалите са 2563. Все още официално няма провинция извън Китай, в която да има повече от 1400 случая. В Хубей обаче има над 7000 случая, които се третират като сериозни и още 1585, които се считат за критични.

 

В понеделник в Китай са починали 71 души от новия коронавирус, обявиха здравните власти в страната, цитирани от АФП. Това е най-малкият брой жертви за един ден от повече от две седмици. Националната здравна комисия на Китай обяви и регистрирането на 508 нови случая на коронавирус. От тях 499 са в най-силно засегнатата провинция Хубей. Новите случаи регистрирани в понеделник са повече от обявените 409 новозаболели в неделя.

 

Нови 60 случая са регистрирани в Южна Корея. Общият брой на заразените нарасна до 893, казват от Корейския център за контрол и превенция на заболяванията. От новите случаи 16 са в югоизточния град Дегу, където е разположена църква, от която се смята, че е започнало масовото заразяване в страната. Други 33 са в провинция Кьонсан-Пукто.

 

Междувременно, Кувейт спря полетите от Италия, Южна Корея и Тайланд заради болестта. В Кувейт има 5 случая на заразата, като се смята, че хората са прихванали болестта в Ирак, вероятно през Иран. В Иран вече обявиха, че 12 души са починали след заразяване с китайския вирус, а 61 са болни.

 

Четете още

Добра новина: Виетнам излекува всичките си болни от коронавирус

Коментари

Новини Варна