IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:37 | 1 февруари 2015
Обновен: 10:37 | 15 април 2024

Лиляна Павлова: Държавата ще чисти плажовете без концесионери

Парите ще се преведат на областните управи

По материала работи: Ставри Таргов
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова даде съвместна пресконференция с кмета Иван Портних. Снимка пресцентър община Варна

Подготовката на предстоящия летен сезон върви активно, съобщи на пресконференция във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. До месец май трябва да бъдат проведени процедури за отдаване на концесия или под наем на около 100 плажа. За тези, за които няма желаещи, държавата чрез областните управи ще осигури средства за почистване.
100 млн. лв. има запазени за морската столица по линия на ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020, които могат да бъдат използвани в рамките на Интегрирания план за градско развитие, съобщи още Лиляна Павлова на пресконференция с кмета на града Иван Портних. Морската столица ще има възможност да кандидатства и за други проекти. Предстои да бъдат създадени и фондовете за финансов инженеринг, където сумата е по-голяма от тази по програма Jessica и където общините също ще могат да кандидатстват.
В рамките на текущата Оперативна програма „Регионално развитие“ всички проекти на община Варна се изпълняват в срокове и на този етап не виждаме притеснение за тяхната реализация. Даже в допълнение, след изготвен анализ, най-късно до април ще дадем възможност на общината да кандидатства за средства от неусвоените или спестени по различни проекти, каза още Павлова.
Тя връчи лично на кмета документите, с които морската столица е одобрена да реализира проект на стойност над 3,5 млн. лв. – за изграждане на блок с 30 апартамента в Аспарухово, в които приоритетно ще бъдат настанявани хора, пострадали от водното бедствие. Най-късно през март пък Варна ще получи 8,5 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за изграждане на двата охранителни канала в Аспарухово.
Рехабилитация на пътя Варна – Златни пясъци, включително с изграждане на тротоари и осветление, и проектиране на цялостен ремонт на Аспаруховия мост, са задачите, по които ще работи т.г. министерството съвместно с община Варна. Ще бъде проучена и възможността за изграждане на трета лента от Т-образното кръстовище към входа на Златните. След приключване на зимния сезон най-компрометираните участъци и по магистралата за курортите, и по Аспаруховия мост ще бъдат ремонтирани.
Изграждането на магистрала „Хемус“ остава приоритет, т.г. ще бъде завършен участъкът Шумен – Белокопитово и големия пътен възел. Паралелно вървят тръжни процедури за избор на изпълнител на двата лота в западната част на трасето –  от Ябланица до разклона с Ловеч. За останала част – Ловеч-Белокопитово, ще се търси финансиране по линия на Европейската инвестиционна банка.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна