IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
15:41 | 7 юли 2015
Обновен: 02:27 | 18 април 2024

Божидар Лукарски: България ще има морска икономическа стратегия

Правителството обмисля промяна в прага за регистрация по ДДС

По материала работи: Деян Михайлов
Божидар Лукарски: България ще има морска икономическа стратегия

Признавам за грешка, че България няма стратегия за развитие на морската икономика и аз ще предложа на моя приятел - транспортния министър Ивайло Московски нейното разработване. Това заяви във Варна министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с представители на бизнеса от морската столица.

„Такава стратегия е необходима, защото местният бизнес има нужда от стимули, а България се държи все едно не е на море“, обясни министърът в отговор на въпрос от страна на морския клъстер.
Срещата във Варна е първа от поредица срещи, които Министерство на икономиката инициира, за да представи приоритетите в работата си и възможностите на ОП „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК). На нея присъстваха представители на над 20 фирми, сдружения и хора от научните среди.
Тук говорим за велики неща и постижения, а всъщност у нас липсват елементарни неща в сферата на морския бизнес и като цяло в корабостроението и корабоплаването, коментираха от морския клъстер. От сдружението призоваха за стимулиране на бизнеса, чрез формулиране на прости правила за регулиране на сектора и създаване на свободни икономически зони в пристанищните градове у нас. 
По настояване на бизнеса министър Лукарски се ангажира още правителството да промотира по-активно потенциала на българските фирми чрез участия на международни морски изложения, както и подпомагане на малките и средни предприятия от региона по линия на ОПИК.
Фирмите от региона поискаха още намаляване на ДДС ставката за храните, повишаване на прага за регистрация на фирмите по Закона за ДДС от 50 000 на 200 000 лв., съобразно европейското законодателство и нормативна уредба за публично-частното пратньорство.
„Публично частното-партньорство е много хубаво нещо, но законите ни са ужасни. В момента готвим изцяло нов закон“, заяви министърът.
По повод намаляването на ставката за регистрация по ЗДДС Лукарски посочи, че вече в парламента е внесен такъв проект от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев с праг от 100 000 лв. и Министерство на икономиката го подкрепя.
Лукарски се обяви против намаляване размера на ДДС за определени сектори от търговията, тъй като румънският пример сочел, че бизнесът злоупотребява в подобни случаи.
Голяма част от повдигнатите от бизнеса въпроси засягаха административната тежест и множеството такси и режими на местно ниво. В отговор министър Лукарски посочи, че част от тези пречки са изчистени при изпълнението на два плана за намаляване на административната тежест, администрирани от Министерство на икономиката.
„Разбирам, че таксите пълнят бюджетите на общините, но съм категоричен, че те трябва да се определят на пазарен принцип”, коментира той.

Коментари

Новини Варна