IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:00 | 16 август 2016
Обновен: 01:54 | 15 април 2024

Липса на кислород убила рибата в Белославското езеро

Експерти от Басейнова дирекция и ИАРА провериха сигнали за мъртва кая

По материала работи: Пламен Янков
Липса на кислород убила рибата в Белославското езеро

Експерти на Басейнова дирекция и ИАРА, със съдействието на Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда, извършиха проверка на място във връзка с получени сигнали за мъртва риба в Белославско езеро.

 

При направения оглед, на площ от около 5 км в акваторията на езерото, бяха открити екземпляри от мъртва кая. Не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти.

 

Взетата водна проба в района на Ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост.

 

От контролираните показатели на място са отчетени: pH – 8.25, температура на водата - 26°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а в дълбочина – 0.79 мг/л.

 

Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото.

 

Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.

 

Четете още Туристи откриха три мъртви делфина в Поморие

Коментари

Новини Варна