IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
20:33 | 4 септември 2016
Обновен: 21:39 | 13 май 2024

Десислава Танева: Целта е да имаме ефективно земеделие, а не да се борим за субсидии

Във Варна показателите във всеки един отрасъл са по-добри от средните за България, коментира министърът на земеделието и храните

По материала работи: Слав Велев
Десислава Танева: Целта е да имаме ефективно земеделие, а не да се борим за субсидии

Целта е да имаме ефективно земеделие, а не да се борим за субсидии, обяви министър Десислава Танева на среща с производители във Варна. "За да можем да генерираме доход трябва да знаем, че този доход от помощи и субсидии не може да стане. Този доход може да се генерира от професионализъм в производството и трябва да стимулираме тези практики" - подчерта тя.


Десислава Танева разкритикува практиката да бъдат засаждани култури, за които се предвиждат по-високи субсидии, без реално да има нараснала потребителска нужда от тях и даде пример с тиквите. "Това е философия, която аз напълно отричам и докато имам мандат на министър ще се стремя инструментите за подкрепа да не изкривяват смисъла - да правим земеделие като бизнес, за да сме по-добри, да сме конкуретноспособни. Аз не се притеснявам да бъда критикувана и не бягам от директните срещи със земеделските стопани. Всички си спомняте, че три месеца, след като стъпих в длъжност си позволих да мина лично и да се срещна с 10 000 земеделски стопани. Това е втората масирана обиколка на ръководството на министерството на земеделието и храните в страната. Искаме да представим пред вас това което сме свършили през изминалите две години и да чуем новите ви предложения. Най-важното е да възстановим балансираното българско земеделско производство и мисля, че вече вървим в тази посока ", обърна се министър Танева към земеделските производители във Варна. 

 

 


 

Тя обяви, че във варненска област показателите във всеки един отрасъл на земеделието са по-добри от средните за България. "Резултатите са обословени от историческото местоположение на града, от традициите, които има в търговията" - коментира Десислава Танева.
 

Рекорден добив на пшеница е отчетен в страната през 2016 г., съобщиха от министерството на земеделието и храните във Варна. Пожънати са близо 6 млн. тона, а средният добив от декър е 494 кг. Ръст се отчита и в произведените количества на всички основни земеделски култури, като при череши, сливи и малини той е над 50%. При кайсиите производството е с 25% по-високо от предходната година, при прасковите с 16%. При зеленчуците най-чувствително е увеличението при пипера и картофите - съответно с над 30% и над 24%. 
 

От министерството отчетоха, че през последните три години нараства потреблението на българските плодове и зеленчуци. Основният приоритет в сферата на земеделието е нарастването на процента насаждения, отглеждани по биологичен начин, а в сферата на животновъдството - нарастване на ефективността на стопанствата и подобряване на тяхната пазарна устойчивост, като акцент се поставя върху планинското говедовъдство. Един от секторите, в който има специфично подпомагане, това е пчеларството, подчертаха от министерството по време на срещата със селскостопанските производители във Варна. В новия период 2017 - 2019 ресурсът в националната програма за пчеларството, по която производителите ще могат да кандидатстват е 4 789 000 лв. 


 

Министър Танева припомни още, че предстоят вторите приеми по най-атрактивните мерки в програмата за развитие на селските райони. "Селските общини вече могат да кандидатстват по мярка 7.2 за малка по мащаби инфраструктура - пътна, улична, ВиК, културна, социална. В първата половина на октомври ще бъде отворен и така очакваният от земеделските стопани прием по 4.1 за инвестиции в матириални активи. Приемът ще бъде отворен с целия остатъчен бюджет от близо 240 000 000 евро. Бюджетът на мярка 7.2 е отворен с 340 000 000 евро, разделени по дейности" - разясни тя. 


След Варна министър Танева ще се срещне със селскостопански производители в Бургас, както и във всеки областен град в страната. Те са в рамките на кампанията "Подкрепяме българското".

 



 


Полина Петрова
 

 

Още по темата:

Хиляди варненци подкрепиха българското производство

Министър Танева: По-висок добив на пшеница е регистриран във Варна

 

Коментари

Новини Варна