IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:12 | 19 септември 2016
Обновен: 05:04 | 24 април 2024

Стоян Маринов: Туристическият сезон продължава поне до края на октомври

Последните чартъри за Германия от летище Варна са на 26-и следващия месец

По материала работи: Слав Велев
Стоян Маринов

Туристическият сезон във Варна ще продължи поне до края на октомври. Това заяви Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара в студиото на сутрешния блок на ТВ „Черно море“ „Утро в нашия град“. „Висококатегорийните хотели – 4 и 5 звезди имат прилична заетост до края на октомври. Последните чартъри за Германия от летище Варна са на 26 октомври, което означава, че до тогава ще имаме немски туристи. Разбира се вече има хотели, които се ориентират към затваряне, но това са обекти по-ниска категория и сравнително далеч от плажната ивица“, коментира експертът. 


Той отбеляза още, че за четирите почивни дни около празника на независимостта – 22 септември много българи ще почиват в черноморските ни курорти. До края на октомври се очаква в хотелите по морето да има и румънски туристи, които обикновено предпочитат уикенд туризма. „Ако времето се запази, както е до момента – слънчево и температурата на морската вода да е над 20 градуса, ще има един доста силен месец октомври за туристическия бранш“, обобщи Стоян Маринов. 


Експертът подчерта, че развитието на СПА и балнеоложкия туризъм е най-добрият шанс за удължаване на туристическия сезон и превръщането на България в целогодишна дестинация. „Имаме много добри ресурси, вече и добри хотелски комплекси, с които да привличаме туристи, които да предпочитат страната ни за различни здравни и козметични процедури“, коментира той. 


Според Стоян Маринов предстоящият в края на месеца форум за развитието на СПА туризма с международно участие, на който домакин ще бъде Св. Св. Константин и Елена е навременна и много добра инициатива, която ще допринесе за обединяване на усилията на всички заинтересовани. 


Стоян Маринов коментира още посоката, в която трябва да се развие предлагането на ол-инклузив услугата. “Нормално е 70% от чуждестранните туристи да предпочитат този тип обслужване. Така е не само в България, но и в Гърция, Турция и др. Тази формула е модерна, тя дава възможности на клиента за по-малка сума пари да получи по-богат по съдържание продукт. Според мен е добре да се помисли за привличането преди и след сезона на хора от третата възраст, както и на семейства с малки деца по формулата ол-инклузив. Това са хора, които са по-склонни към културен и познавателен туризъм. Така би могла да се разчупи негативната тенденция туристите дошли по формулата ол-инклузив рядко да напускат хотелите и комплексите, за да посещават ресторанти, магазини, музеи и други културни обекти”, каза експертът. 
Той каза още, че не бива да се спекулира по темата с българските туристи, които избирали за ваканцията си гръцкото море.


“Това са обикновено българи, които живеят в южната част на страната. Става въпрос за около 80 000 души, което на базата на 6 млн. население не е толкова много. Ако погледнем колко гърци идват в България по празниците, ще видим че са доста повече. Не трябва да се преекспонират фактите”, завърши Стоян Маринов.


Черно море
 

Целият разговор със Стоян Маринов, чуйте тук:


"Щрихи от утрото" (19.09.2016) -Продължава ли туристическия сезон във Варна?
 

 

Коментари

Новини Варна